Bacak Ve Kalça Şekillendirmek İçin Squat Hareketi

[youtube width=”770″ height=”436″]https://youtu.be/cqP_2yYHGRo[/youtube]

Bacak ve kalça şekillendirmek için squat hareketinin bol bol yapılması gereklidir. Squat çeşitleri dikkatli yapıldığı sürece vücut için faydalı olduğu kadar dik ve sağlam bir duruşun da anahtarıdır. Hareketi yaparken aşağıda anlatacağım uyarılara mutlaka dikkat etmelisiniz aksi takdirde sakatlıklar meydana gelebilir. Bel problemi olanlara çok tavsiye edilen bir hareket olmamakla birlikte bel, kalça ve bacakları hem güçlendiren, hem şekillendiren hem de yağ yakımını en iyi destekleyen harekettir.

Kalça Dikleştirmek Ve Yuvarlaklaştırmak

Bayanların en çok istediği hususlardan birisi olan kalçaları sıkılaştırmak squat hareketi ile yapılmaktadır. Bu harekete ilave olarak bel inceltme şekillendirmek için birebir olan deadlift hareketi yapıldığında bel çukuru oluşur ve kalçalar dışa doğru çıkık bir hal alır. Dolayısıyla bayanlar tam da istediği görüntüye kavuşur.

RESİMDE GÖRÜLEN BEL "DEADLIFT" İLE KALÇA VE BACAKLAR "SQUAT" İLE OLUŞTURULABİLİR

RESİMDE GÖRÜLEN BEL “DEADLIFT” İLE KALÇA VE BACAKLAR “SQUAT” İLE OLUŞTURULABİLİR

Kalçalara şekil vermek sadece bayanların istediği bir durum değildir. Özellikle sürekli olarak masa başı ya da araç üzerinde çalışması gereken kişilerde kalçada yağlanma ve genişleme söz konusudur. Bu durumu engellemek için squat hareketi düzenli olarak yapılmalıdır. Fitness modellerinin fiziklerine bakıldığında kalçalarının ve bacaklarının şekilli ve daha yuvarlak hatlardan oluştuğunu görebiliriz. Bu fiziği bu harekete borçludurlar.

kardiyo post

Squat Hareketi Nasıl Yapılır

Squat hareketini yaparken dikkat edilecek olan ilk husus belin konumudur.

  • Öncelikle ağırlığı yerden kaldırmaya çalışmamalıyız. Bir yüksekliğe koyduğumuz ağırlık göğüs hizamız civarında olmalıdır. Altına girdiğimizde dizlerimiz hafif kırık olmalıdır ki dikleştiğimiz zaman ağırlık omuzlarımızda kalabilsin.
  • Ağırlığı trapez kaslarımızın üzerine yerleştiririz.
  • Barı trapezimize tam ortadan oturtmak önemlidir. Yoksa dengesiz pozisyonlar oluşabilir.
  • Aşağıya doğru çökerken belimizi içe doğru, göbeğimizi ön tarafa doğru çıkartırken, kalçamızı dışa doğru çıkarmalıyız. Belde kamburluk oluşmamalıdır.
  • Çökerken dizler ön tarafa doğru hareket etmemeli, kalça geriye doğru gitmelidir.
  • Yüz daima ileriye dönük olmalıdır.
  • Ayak uçları ileriyi göstermeli ve çöküp kalkarken ayaklar oynatılmamalıdır.

Squat Hareketi Ne İşe Yarar

“Kardiyo egzersiz programlarında” mutlaka olması gereken bir hareket olan squat hareketinin faydası çok büyüktür. Sadece bacaklar için değil tüm vücut kaslarının gelişimi için çok faydalıdır. Çünkü bacak kaslarını çalıştırmak büyüme hormonunu daha çok salgılamamızı sağlar ve böylece kol kası, kanat kası gibi vücudumuzun diğer kaslarını da geliştirebilmemizi sağlar. Vücut geliştirme ile uğraşanların çoğunun yaptığı hata tüm kasları çalıştırıp bacak kaslarını ihmal etmektir. Bacak çalışmalarına özel önem verilmesi gereklidir hatta mümkünse bacak kası çalışılan günde başka bir kas grubu çalıştırılmamalıdır. Birçok ülkede bacak gününe leg day adı verilir ve bu çalışma gününde sadece bacak kasları çalıştırılır. Bir sonraki gün de bacakların daha iyi gelişebilmesi için istirahat edilir.

Zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin aynı şekilde squat hareketini mutlaka yapması gereklidir. Bacak kaslarını en çok çalıştıran hareket olan squat, büyük bir kas kütlesini harekete geçirerek nabzı hızlandırır, kan dolaşımını arttırır. Böylece yağ yakımı hızlanır ve daha hızlı kilo verilir. Bunun yanında bacak ve kalçada birikmiş olan yağları hızlı bir şekilde yakmayı sağlar. Düzenli olarak squat yapan bir bayanda selülit olma ihtimali yoktur. Selülitli bir görüntü oluştuysa yine bu egzersizi düzenli olarak yaptığımızda, bu sıkıntıdan kurtulabiliriz.

Squat Çeşitleri Nelerdir

Squat hareketini değişik şekillerde yaparak öne çıkarmak istediğimiz kas grubunu değiştirebiliriz. Biraz önce bahsettiğim hareketin yapılışı ile ilgili açıklamalar normal squat hareketi içindi. Bunun yanında bacakların şekli, barın şekli ve çökme şekline göre squat hareketinin varyasyonları oluşturulabilir.

Barbell Front Squatbarbell front squat

Harekette dikkat edilmesi gereken hususlar aşağı yukarı aynıdır. Fark barın trapez kasları değil de önde omuz kasları üzerinde bulunmasıdır. Denge biraz daha öne kaydığından dolayı daha dik durmamız gerekir. Hareketi bu şekilde yapmak quadriceps kaslarını daha iyi çalıştırmak için yapılır. Denge problemi yaşıyorsak eğer, topuklarımızın altına hafif bir yükseklik koyabiliriz. Bunun dışında bel ve bacakların pozisyonları aynıdır. Barı önde alttan tutuşla tutabileceğimiz gibi çapraz ellerimizle omuz hizasında da tutabiliriz. Ağırlıkları normale göre biraz daha düşürmemiz gereklidir.

Full Squat

BARBELL FULL SQUAT

BARBELL FULL SQUAT

Bu harekette dikkat edilmesi geren hususlar aynıdır. Normal squattan farklı olarak daha fazla çökülmektedir. Normal oturur pozisyona gelinceye kadar çökülür. Hamstring kaslarımız baldırımıza temas edinceye kadar ya da çok az bir mesafe kalıncaya kadar çökülür. Hareketin bu şekilde yapılmasının maksadı kalça kaslarını daha çok devreye sokmaktır. Etkilenen kaslar aynı olmakla beraber, yere daha fazla indiğimiz ve buradan yükselmeye başladığımız noktada kalça kaslarımızı iyice zorlamış oluruz. Hareketi daha dengeli yapabilmek için ayak uçları hafif dışa çevrilir.

Sumo Squatsumo squat

Sumo squat hareketinin normal squattan farkı, ayakların 2 omuz genişliğine yakın bir açıklıkta olması ve ayak uçlarının dış çaprazları göstermesidir. Hareket genellikle dambıl ile yapılır ve dambıl iki elle aşağıda tutulur. İleri seviye sporcular bu hareketi bar ile yaparlar ve çalışan kas grubunu daha da arttırmış olurlar. Harekette bel ve bacakların konumları aynıdır ve dikkat edilecek hususlarda bir değişiklik yoktur. Sadece bacak açıklığı daha fazladır. Hareketin bu şekilde yapılmasının sebebi iç bacak kaslarını ve kalçayı daha fazla devreye sokmaktır. Bacak kaslarının şekillenmesinde daha geniş bir yere sahip bir harekettir.

Bacak ve kalça şekillendirmek için squat hareketini mutlaka programlarımıza ekliyoruz. İyi bir gelişimin anahtarı squattan geçer. Konu ile ilgili sorunuz varsa aşağıdaki yorum bölümünden ya da iletişim sayfasından sorabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplanacaktır. İyi çalışmalar dilerim.

 

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl