Protein Ağırlıklı Beslenme

Protein ağırlıklı beslenme zayıflamak için önerilen beslenme şeklidir. Peki, bu hususun sebebi nedir ve ne kadar doğrudur?

Birçok diyet programı azar azar ve sık sık öğünler yapmak üzerine kurulmuştur. Belirli bir noktaya kadar bu husus doğrudur. Ancak asıl önemli olan bu öğünlerde ne tüketileceğidir. Kimi diyet programlarında protein ağırlıklı beslenmeden söz edilmektedir. Sebep nedir? Protein ağırlıklı beslenme ile birlikte kardiyo yapmalı mıyım? Kilo vermek için nasıl beslenmeliyim?

Protein Nedir?kardiyo koşan kadın

Protein her şeyden önce hücrenin temel yapı taşıdır. Yani hücreler proteinlerden oluşur. Dolayısıyla protein alımı olmazsa olmazdır. Vücut geliştirme ve ağırlık çalışmaları ile ilgilenenlerin ya da belirli bir spor branşında profesyonel olarak çalışanların beslenmelerine protein eklemesi mutlaka gereklidir. Sebebine gelelim. Spor yaparken kaslarımızı kullanırız. En yoğun olarak kasların kullanıldığı spor hepinizin bildiği gibi vücut geliştirme ve fitness çalışmalarıdır. Çünkü diğer spor dallarında belirli kas gruplarına yönelik çalışmalar yapılırken fitness ta tüm kas gruplarını geliştirmeye yönelik olarak çalışmalar yapılmaktadır. Evet spor yaparken kaslarımızı kullanırız demiştik. Kaslar spor yaparken ve zorlandığında kırılır ve parçalanırlar. Bunun sonunda yapacağımız dinlenme ve beslenme ile yeniden yapılanır ve gelişirler. İşte burada biraz önce bahsettiğimiz protein devreye girmektedir. Kasların yapılanabilmesi için hücrenin yapı taşıdır dediğimiz proteine ihtiyaç duyarız. Eksik alımında kasların iyice erimesi ve küçülmesi ile karşılaşırız. Proteine ilk olarak bu sebeple ihtiyaç duyarız.

Zayıflamak İçin Protein Ağırlıklı Beslenme

kadın dumbbellProtein sindirilmesi zor olan bir besin kaynağıdır. Özellikle “bitkisel proteinler” yani tahıllar sindirimi daha zor olan besin kaynaklarındandır. Besinlerin sindirilmesi için yine vücudun enerji ihtiyacı bulunmaktadır. Enerjiyi de yine besinlerden sağladığımıza göre, aldığımız besinlerin bir kısmı sindirim sistemimiz tarafından kullanılmaktadır. İşte burada proteinler yine ayrı bir yer tutmaktadır. Besin olarak aldığımız proteinlerin sindirimi esnasında proteinin enerjisinin yaklaşık %20 si kullanılır. Zaten protein enerji ihtiyacı olarak kullanımda en son sırada yer alır. Vücudumuz enerji ihtiyacını ilk olarak karbonhidratlardan sağlar. Bundan sonra yağları yakar, daha sonra eğer mecbur kalırsa proteinleri kullanmaya başlar. (Aldığımız besinlerdeki yağları depolamak istemiyorsak kullanabileceğimiz besin takviyesi CLA‘dır. Bu konudaki detaylı yazı linkte mevcuttur.)Proteini ilk olarak hücrelerin ihtiyacını karşılamak için kullanır. Dediğim gibi mecbur kalındığında proteinler yakılmaya başlanır. Bunun bir dezavantajı aşırı protein alımı da vücutta depo yapılmasına sebep olur. Ancak aşırı protein alabilmek de o kadar kolay değildir. Ağırlık çalışan bir insan vücudunun ağırlığının gr olarak 2-2,5 katına kadar protein tüketebilir. (Ciddi düzeyde bir çalışma için). Yani 70 kg olan bir insan yaklaşık 200 gr a kadar protein tüketebilir. Kaba bir hesapla, dana etinin 100 gramında ortalama 20 gr protein olduğunu düşünürsek, günlük bir kg kırmızı et yemek anlamına gelir. Bunun üzerine çıkıldığında bir bodybuilder değilseniz depo yapacağınız kesindir. (Bu hesaplamada diğer besinlerden alınan protein dikkate alınmamıştır.)kardiyo post

Protein Tozu Kullanmalı mıyım?

En sık karşılaştığım sorulardan birisi “protein tozu kullanmalı mıyım?” dır. Protein tozu her şeyden önce zararlı değildir. Ancak protein tozu kullanımı ihtiyaç halinde yapılmalıdır. Günlük olarak aldığımız proteini hesaplamalı bundan sonra eğer eksik kalıyorsak toz kullanımına geçmeliyiz. Bu şekilde daha profesyonel bir çalışma yapmış oluruz. Bunun yanında günlük protein ihtiyacımızı öncelikle doğal besinlerden almalı eksiklerimizi besin takviyeleriyle tamamlamalıyız. Unutmayalım ki bu tarz ürünler besin takviyesidir. Yani aldığımız besinlere takviyedirler. Besin yerini tutmazlar. Bunun yanında yapılan genel bir yanlış ise fitness a başlar başlamaz takviye alımına geçmektir. Daha ilk başlarda vücudun protein ihtiyacı çok fazla değildir. Vücut ağırlığımızın gr olarak karşılığı kadar protein almak ilk ayda yeterli olur. İlerleyen aylarda 1,5 kata ve 2 kata çıkılabilir. Bu durum vücudun ihtiyacı sonucunda ortaya çıkar. Spordan sonra vücuttaki toparlanma yeteri kadar hızlı olmuyorsa, gelişim durduysa ve artık ağırlık arttıramıyorsak beslenme ve dinlenmemiz yeterli gelmiyor demektir. Bu durumlarda takviye alımına geçilebilir.

Protein ağırlıklı beslenme ve diğer konulardaki sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden ya da özel sorularınızı iletişim sayfamızdan sorabilirsiniz. Sorularınızı en kısa sürede cevaplamaya çalışacağım. Sağlıklı günler dilerim.

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl