İçindekiler
Evde Aletsiz Vücut Ağırlığı İle Omuz Egzersizleri
Evde Aletsiz Vücut Ağırlığı İle Omuz Egzersizleri ile omuz kasımızı şekillendirmek ve parçalı bir görüntüye ulaşmak mümkündür. Omzumuzu çalıştırabileceğimiz temel olarak üç bölge vardır. Omzumuzun üst tarafı, yan taraflar ve arka tarafı. Üst tarafa yönelik olarak yapacağımız egzersizler omzumuz ile boynumuzun arasında bulunan “trapezius kası” mıza bağlantı noktasında parçalı bir görünüm meydana getirir ve omuz kasının bu bölgeden daha ayrı ve şekilli görünmesini sağlar. Yan omuz kaslarımıza yönelik olarak yapacağımız çalışmalar omzumuzun yana doğru daha geniş ve şekilli durmasını sağlayacaktır. Dar omuzlara sahip olan bireylerin bu bölgeye daha çok yönelmeleri ile bu hareketler onlar için omuz genişletme hareketleri olacaktır. Omzumuzun arka bölgesi ise sırt kaslarımız ve kanat kasımız ile birleşmektedir. Dolayısıyla bu bölgeye de ayrı bir önem göstermemiz gerekmektedir.
Body Weight Side Lateral Raise (Vücut Ağırlığı İle Yan Omuz Çalışması)
- Etkilediği temel kas: Yan omuz kasları (side deltoids)
- Etkilediği diğer kaslar: Arka omuz kasları, Yan karın kasları (oblique)
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: İnerken nefes verilir, kalkarken alınır.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Hareketin başlangıç pozisyonu plank pozisyonudur. Yani ön kol üzerinde ve ayak parmak uçlarımızda durduğumuz pozisyon. Kolumuzun altında yumuşak bir nesne bulunmalıdır yoksa dirseklerimizi sakatlayabiliriz. Hareket için yükselirken yerde olan kolumuzu vücudumuzdan uzaklaştırmaya çalışmayacak, vücudumuzu yerde kalan kolumuzdan uzaklaştıracağız. Yükseldiğimizde sırtımız yere dik pozisyona gelmelidir. Yere indiğimizde kolumuzun üzerine iyice inmeliyiz ki yan omuz kaslarımızda iyi bir gerilme oluşsun. Sonra vücudumuzu kolumuzdan uzaklaştırarak tekrar yükselir ve gerekli sayıda hareketi tekrarlarız. Hareketi daha zorlaştırmak için boşta kalan elimizi belimize koyabiliriz.
Hindu Push Up (Hint Şınavı)
- Etkilediği temel kas: Göğüs (pectoralis major)
- Etkilediği diğer kaslar: Omuz (deltoids), Arka kol (triceps)
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: Harekete başlarken nefes alınır, inerken nefes verilir, kollar düzleşince nefes alınır, geriye giderken nefes verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Hareketin diğer bir adı Dive Bomber dır. Harekete başlangıç pozisyonu vücudun belden 90 derece olduğu pozisyondur. Başımızı ellerimize doğru götürdükten sonra başımız ileriye bakarak kollarımız dümdüz oluncaya kadar kalkılır, sonra aynı açılar ile kalçamızı geriye doğru götürürken kollarımız tekrar şınav çekecek şekilde eğiliriz ve geriye doğru kalkarız. Bu hareket compound bir harekettir ve göğüs, arka kol ve omuz kaslarını çok iyi çalıştırır. Gerekli tekrar sayısını tamamlayamıyorsak bir sonraki hareket ile biraz daha basitleştirilmişi ile devam edebiliriz.
Knee Stability Hindu Push Up (Diz Sabit Hint Şınavı)
- Etkilediği temel kas: Göğüs (pectoralis major)
- Etkilediği diğer kaslar: Omuz (deltoids), Arka kol (triceps)
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: Harekete başlarken nefes alınır, inerken nefes verilir, kollar düzleşince nefes alınır, geriye giderken nefes verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Bu hareket bir önceki hareketin başlangıç seviyesi olarak kullanılabilir. Harekete yeni başlayanlar omuzların ve kolların üzerine binen yükü azaltmak için kullanabilirler. Ben bu hareketi aynı zamanda eksiltme set mantığı ile de kullanıyorum. Yani normal hindu push up hareketini artık yapamayacak hale geldiğimde harekete bu şekilde devam ediyorum ve kasları daha fazla zorlayabilmiş oluyorum.
Body Weight Shoulder Press (Vücut Ağırlığı İle Omuz Press)
- Etkilediği temel kas: Omuz kasları (deltoids)
- Etkilediği diğer kaslar: –
- Kullanılan alet: Herhangi bir yükseklik
- Nefes: İnerken nefes alınır, kalkarken verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Hareketin başlangıç pozisyonu bacaklarımızın gergin olduğu ve sırtımızın yere dik olduğu pozisyondur. Yere mümkünse başımız değecek kadar ineriz ve tekrar kollarımız dimdik oluncaya kadar kalkarız. Hareket omzumuza kütle kazandıracak olan hareketlerdendir. Başlangıç seviyesinde olanlar hareketi dizlerinin üzerinden de yapabilirler. Vücudumuzun yere olan dikliği bozulursa hareket diğer kaslarımıza etkimeye başlayacağından pozisyonumuzu bozmamalıyız.
One Leg Up Body Weight Shoulder Press (Bir Ayak Havada Vücut Ağırlığı İle Omuz Press)
- Etkilediği temel kas: Omuz kasları (deltoids)
- Etkilediği diğer kaslar: –
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: İnerken nefes alınır, kalkarken verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Bir önceki hareketin zorlaştırılmış olan varyasyonudur. Bir ayağımız havada olduğundan dolayı omuzlarımıza daha fazla yük binecektir. Hareketi yaparken bu şekilde başlayıp daha fazla tekrar yapamadığımızda iki ayağımız yerde olarak devam edebiliriz. Dikkat edilmesi gereken hususlar bir önceki hareket ile aynıdır.
V Push Up (V Şınavı)
- Etkilediği temel kas: Omuz (deltoids), Trapezius
- Etkilediği diğer kaslar: Arka kol (triceps), Kanat kası (lats), Üst göğüs (pectoralis superior)
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: İnerken nefes alınır, kalkarken verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Harekete başlangıç şekli ters V pozisyonudur. Ellerimizi yumruk yapmamız vücudumuzun kaymasını engelleyecek ve yükü daha çok omuzlarımıza verecektir. Eğilirken vücudumuzun V şekli bozulmamalıdır. Kolumuzun dirsekten yukarısı yere paralel oluncaya kadar inmemiz gerekmektedir. Vücudumuz yere ne kadar dik olursa o kadar omuz kaslarımıza yüklenmiş olacağız.
Side To Side V Push Up (İki Yana V Şınav)
- Etkilediği temel kas: Omuz (deltoids), Trapezius
- Etkilediği diğer kaslar: Arka kol (triceps), Kanat kası (lats), Üst göğüs (pectoralis superior)
- Kullanılan alet: Vücut ağırlığı
- Nefes: İnerken nefes alınır, kalkarken verilir.
- Dikkat edilmesi gereken hususlar: Hareketin başlangıç pozisyonu ve temel prensipler bir önceki hareket ile aynıdır. Bu hareket kaslara teker teker yüklenmenin daha arttırıldığı varyasyonudur. Tek el üzerine yüklendiğimizde o elimizin olduğu tarafta bulunan omuz kasımız ve trapezius kasımız çok daha fazla devreye girecektir. Yanlara doğru bir hareket olduğu için kasın her yönü güzel bir şekilde çalıştırılmış olacaktır.
Evde Aletsiz Vücut Ağırlığı İle Omuz Egzersizleri ile hiç bir alet kullanmadan evimizde bulunan oturma grupları veya sandalyeler ile omuz kaslarımızı şekillendirmemiz mümkündür. Burada bulunan bazı egzersiz videoları göğüs kaslarımızı da çalıştırmaktadır. (Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi için evde aletsiz göğüs kası egzersizleri yazımı okuyabilirsiniz.) Omuz kasları çok geniş bir kas kitlesi olmadığından dolayı aşırı yüklenmelere gerek yoktur. Yani günlük olarak büyük kas gruplarımıza yüklendiğimiz kadar hareket ile bu kaslara yüklenmemize gerek yoktur. Ancak sürekli bir çalışma ve devamlılık isteyen bir kas grubudur. Neticede vücudumuzun yanlara doğru açılan penceresidir. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba benim omuz yapım geniş kas yapmak değil amacım ama üst bölge çalışıp kas yapmadan biraz değişiklik olabilir mi
Kas yapmaktan korkmanıza gerek yok isteseniz de çok iri olmayacaksınızdır.
hocam boyum 171 kilom 57 yağ oranımla ilgili bir bilgim yok fakat ne zayıfım ne şişman yapılı değilim ama evde aletsiz vucudumu geliştirmek istiyorum düzenli bir beslenme programım var lütfen yardımcı ol
Merhabalar. S-ON2 Fitness ile Evde Vücut Geliştirme Programımı uygulayabilirsiniz.
Hocam 18 yaşındayım boyum uzun fakat omuzları geliştirmek istiyorum hiç bir spor dalı ile ilgilenmiyorum ne yapmalıyım?
Fitness ile ilgilenmeye başlayabilirsin 🙂
merhaba hocam ben 18 yaşındayım kilom 46,boyum 1,60cm omuzlarımı genişletmek istiyorum önerileriniz nelerdir ?
Burada bulunan egzersizler ve ilave olarak kanat kası ve göğüs kası egzersizlerini uygulamalısın.
merhaba hocam 15 imden gün alıyorum 173 boy kilom 58 2 aydan beri vucut çalışıyorum spora başladıgım için kilo almaya başladım vücudum yağsız ama göbeğim çok yaglı yağ yakımı için ne tür hareket ve kaç set ve tekrar önerirsiniz
merhabalar. bu iş detaylı planlanmalıdır. sadece birkaç hareketle sınırlandıramam. yağ yakımı programı uygulaman gereklidir. eğer düşünürsen S-ON2 Kardiyo ile Yağ Yakımı programımı inceleyebilirsin.
Hocam omuzlarım çok dar yaş 16 boy 1.72 kilo 51. Hangi egzersiz daha faydalı olur?
Tüm vücut için egzersizler yapmalısın. Yalın genç olduğu için iyi sonuç alacaksındır. Sadece belirli bir kas grubu ile ilgilenirsen uygun olmaz.
Konuyla alakası yok ama boy uzaması kaç yaşına kadar sürer? Yaşım 16 ve boyum 1.74. Ne kadar uzarım?
bilemeyeceğim açıkçası. genetik faktörler vs önemlidir
Benim duruş bozuklugum var .Dik durmakta zorlanıyorum ve sırt kaslarını gelıstırmem gerekıyor bunun ıcın. Peki ne gibi hareketler durusumu duzeltmeyı saglar evde bu hareketlerle mı spor salonunda aletlerle mı ?
duruşu düzeltmek için salona gitmek zorunlu değildir. Bu biraz detaylı bir program. Burada birkaç cümle ile anlatmam zordur ancak dilerseniz programlarımızı inceleyip buradan istediğiniz bir paketi seçersiniz ve birlikte çalışırız.
Merhabalar benim omuzlarım çok dar. Bu hareketler omza hacim mi kazandırır yoksa sıkı ve şekilli durmasını mı sağlar? Yani etkisi definasyon mudur hacim mi?
Omuz kasının şekli bellidir. Hareketleri uygularken hipertrofi yani hacme yönelik uygularsan hacim kazanır. Daha çok tekrar kullanırsan sıkılaşma ve yağ yakımı daha fazla olacaktır.
Hacime yönelik uygulamak nasıl oluyor hocam?
detaylı bir konudur. İstersen hipertrofi diye arattır.
Hocam hipertrofiyi arastirdim, fakat hep agirliklarla anlatilmis. Bizim bu calismalar agirliksiz. Nasil hacim kazanacagim bu calismalarla hocam yardim ederseniz
ağırlık kullanmak olmazsa olmaz gibidir. bar dumbbell yerine çanta pet şişeler vs kullanılabilir. önemli olan tekrar sayılarıdır.
Omuz kaslarını en hızlı geliştiren hangisidir
Omuz kasları hakkında yazımı inceleyebilirsin.
yağtığım bu egzersizlerle yani pres v şınav ve hindu push up bunlarla omuzlarım genişler mi bir de amuda şınavın yararı ve çekebilmek için tavsiyeleriniz nelerdir.çok yararlı bir site teşekkürler
Merhaba aletsiz olarak omuz kaslarını çalıştırmak çok zordur. Bu hareketler onza hacim katan nadir hateketlerdir. Kesinlikle etki alırsın. Bunun yanında amudda şınav da ynı etkiyi gösterir. Öncelikli olarak bu hareketler iyice oturtulmalı. Bir yandan da duvarda amud çalışmaları yapılmalıdır. Zamanla ikisi birliltirikebilir. İyi günler dilerim.