Vitaminler Ve Mineraller Ne İşe Yarar?

Vitaminler ve mineraller ne işe yarar diye sorarsanız, yeteri kadar almazsanız hayatta kalamazsınız derim. Diğer besin takviyeleri kullanılırken, vitamin ve minerallerden uzak kalıyoruz çoğu zaman. İhtiyacın biraz dahi altına düştüğümüzde vücudumuzun tüm dengesi altüst olur ve bunu direk olarak hissetmeye başlarız. Kimi zaman hiçbir hastalığımız olmamasına rağmen gücümüzün tükendiğini hissederiz ve kolumuzu kaldıracak halimiz kalmaz. Spora çıkmak düşüncesi bile bize itici gelmeye başlar. Ne dersiniz bir şeyler eksik kalıyor olabilir mi?

vitaminler ve minerallerVitamin Ve Mineral Çeşitleri Nelerdir, Mineraller Hangi besinlerde Bulunur?

Vitamin ve mineraller çeşitli formlardadırlar ve her birinin vücuttaki görevi farklıdır. Dolayısıyla her birinin elde edilme yolu da farklıdır. Vitamin çeşitleri ve faydalarından önceki yazımızda bahsetmiştik. Bu sebeple burada minerallere eğilmek istiyorum. Minerallerin çeşitleri

  • Demir: Kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yarar. Kan hücrelerimize enerji taşıdığından dolayı eksikliğinde kansızlık ve dolayısıyla halsizlik oluşur. Kırmızı ette ve koyu renkli sebzelerde bulunur.
  • Potasyum: Sinir sistemini ve beyin fonksiyonlarını destekler, proteinin ve karbonhidratların sindirilmesini kolaylaştırır. Vücuttaki su dengesini düzenler böylece kas kasılmalarını ve krampları önler. Domates, muz gibi karbonhidrat bakımından zengin olan meyvelerle sütte yoğunlukla bulunur.
  • Kalsiyum: Kemik ve dişlerin yapılandırılmasını sağlar, yağ metabolizması ile ilişkilidir. Hayvansal gıdaların çoğunda bulunur.
  • Magnezyum: Kasların işlevlerini yerine getirmesini destekler, kardiyovasküler sisteme yararlıdır, diş sağlığında etkendir. Vücudumuzdaki tüm dokularda, organlarda, kemikte ve kanda bulunur. Yeşil sebzelerde, kuruyemişlerde ve tam tahıl ürünlerinde bulunur.
  • Krom: İnsülin salgılanmasını düzenleyen bir mineral çeşididir. Mısır, buğday, pancar, kepek, elma, domates, patates gibi sebzelerde bulunur.
  • Boron: Vücut için çok az miktarlarda gerekli olmakla birlikte önemli bir mineraldir. Kemik sağlığında etkindir. Sebzelerde, meyvelerde ve baklagillerde az miktarda bulunur.
  • Manganez: Kemik ve kolajen oluşumuna yardımcıdır. Karbonhidrat, yağ asitleri ve proteinin sentezine yardımcı olur. Lifli sebzeler, kuruyemişler, ananas, kahverengi pirinç ve barbunyada bulunur.
  • Selenyum: Hücrelerin zarar görmesini engeller yani antioksidandır. Tiroid hormonunu düzenler. Vücut için çok küçük miktarlarda gereklidir. Et, kestane, balık ve beyaz ekmekte bulunur.
  • Bakır: Demirin emilimine yardımcı olur, hemoglobin sentezler ve enerji üretir.
  • Florür: Kemik ve diş sağlığını destekler.
  • İyot: Troid hormonunu düzenler.
  • Molibden: Demiri metabolize eder, enzimleri düzenler.
  • Fosfor: Kemik ve diş sağlığına faydalıdır, enzimleri düzenler.
  • Vanadyum: Kolesterol ve kan şekerini metabolize eder.
  • Çinko (Zink): Yeniden üretim ve bağışıklık sistemlerinin devamlılığını sağlar. Enzimleri destekler.

Vitaminlerin Ve Minerallerin Eksikliğindevitamin ve mineral

Spor yapan bir bireyde vitamin ihtiyacı, yapmayana göre 3-4 kat artmaktadır. Vitaminleri ve mineralleri besinler ile almak şüphesiz ki en doğru olanıdır. Ancak özellikle günümüzde besinlerin hormonlu oluşu ve doğal yollardan geçirilmeden üretimi bu maddeleri etkin bir şekilde almamızı engellemektedir.

Demirin eksikliğinde vücutta enerji seviyelerinde düşme ve konsantrasyon problemleri, protein metabolizmasında düzensizlikler ve bağışıklık sistemi problemleri meydana gelir.

  • Potasyum eksikliğinde sinir sisteminde oluşacak olan problemlere bağlı olarak özellikle spor sonrasında enerji seviyelerinde düşme ve kolay yapılanamama gibi sıkıntılar ortaya çıkar.
  • Kalsiyum eksikliğinde yağ yakımı yavaşlar, kemikler ve dişlerde zayıflama başlar.
  • Magnezyum eksikliğinde kas ve sinir sisteminde düzensizlikler başlar, kalp ve kemik sağlığında problemler meydana gelir, enerji metabolizmasında sıkıntılar ortaya çıkar.
  • Krom eksikliğinde insülin dengesizlikleri ve bunun sonucunda yağ metabolizmasında problemler oluşur. Anabolizma (oluşum, toparlanma) zorlaşır.
  • Manganez eksikliğinde kemik ve eklem rahatsızlıkları, beyin ve sinir sistemi rahatsızlıkları, hücresel enerji üretimi ve besinlerin sentezinde problemler meydana gelir.
  • Selenyum eksikliğinde erkek üretkenliği düşer, bağışıklık sistemi fonksiyonları ve kardiyovasküler sistem fonksiyonları zayıflar.

Aşırı Vitamin Ve Mineral Kullanımı

Aşırı vitamin ve mineral kullanımı aşırı sağlıklı olmak anlamına gelmez. Her şeyde olduğu gibi bu maddelerde de aşırıya kaçmamak gereklidir. Eczanelerde ya da “besin takviyeleri” satan dükkanlarda kompleks vitaminler çeşitli renklerde ve göz alıcı olarak raflarda durmaktadır. Ve üzerlerinde yazanları ise okumaya başladığınızda almaya biraz daha yaklaştınız demektir. Her şeyden önce ihtiyacınız olup olmadığına iyi karar vermeniz gereklidir. Bunun için kan tahlili yaptırıp, doktor ile görüşmek uygun olacaktır. Kadın ve erkeğin ihtiyacı değişmekle birlikte çocukların ihtiyaçları çok farklı olabilmektedir. Genel olarak söylemek gerekirse A ve D vitaminlerinin fazla alımı zehirleyici etkiler göstermekle birlikte diğer vitaminler böbrekler yoluyla vücuttan atılmaktadırlar. Vitaminleri ayrı ayrı almak yerine bu konuda kararsız olduğunuzda kompleks vitamin tabletleri kullanmanızı öneririm. Çünkü tabletlerin içlerindeki değerler hesaplanılarak kutulanmıştır.

Vitamin ve mineraller ne işe yarar sorusuna açıklama getirmeye çalıştım. Sorularınız olursa aşağıdaki yorum bölümünden ya da iletişim sayfasından benimle irtibata geçebilirsiniz. İyi çalışmalar sağlıklı günler dilerim.

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl