Detoks Nedir?

Detoks nedir sorusunun cevabı aslında adında gizlidir. Toksinlerden arınmak anlamına gelmektedir. Vücudun sağlıklı olması için yapılan bir süreç olan detoks günümüzde çoğunlukla kilo vermek için kullanılmaktadır. Uygulama esnasında kilo verilebilmektedir ancak duruma bir diyet gibi bakmamak daha uygun olacaktır.

Detoks Ne İşe Yarar?sebze vücut

İç organların temizlenmesi, zararlı maddelerden arınması olarak değerlendirebiliriz bu süreci. Özellikle yoğun ölçüde bakteri içermekte olan bağırsakların temizlenmesine dayanır. Zaten bu temizleme olayı hem müshiller kullanılarak hem de beslenmemize dikkat edilerek yapılmaktadır. Bol lifli sebze ve meyve tüketimini esas alan bir beslenme programı uygulanmalıdır. Dolayısıyla hem bağırsaklarda birikmiş olan zararlı bakterilerden uzaklaşılmış olacak hem de dışarıdan zararlı madde girişine müsade edilmemiş olacaktır. Temizleme işlemi bunun yanında kanda devam etmektedir. Kandaki zararlı maddelerin temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem genellikle bitki çayları marifetiyle yapılır. Çeşitli çayların belirli zamanlarda içilmesi ve beslenmeye dikkat edilmesiyle birlikte kandaki toksinler atılmaktadır. Bundan sonraki aşama dışarıdan toksin almamaktır. Eğer imkanımız var ise böyle bir planımız varsa bunu havası temiz bir bölgede yapmaya özen göstermeliyiz. Çünkü solunum ile kanımıza temiz oksijen sağlamak amacımıza direk olarak hizmet edecektir.

Detoks Nasıl Yapılır?

Birçok detoks metodu olmakla birlikte genel olarak detoksların aşamalarını gruplayacak olursak 3 aşamaya ayırmamız mümkündür: Bunlardan birincisi “toksinleri temizlemek”, ikincisi toksinlere maruz kalmamak ve üçüncüsü beslenmeye dikkat etmektir. Böylece öncelikle geçmişte bedenimize aldığımız zararlı maddeleri atarken bir yandan yenilerine maruz kalmamaya çalışacak, aynı zamanda da doğru beslenme ile iç organlarımızın daha sağlıklı olmasını sağlayacağız.

Vücudumuzdaki Toksinlerden Arınmak

Bu işlem genellikle iki üç gün süren bir süreç olarak yapılmaktadır. Vücudun dışa açılan kapısı olan bağırsakların temizlenmesi toksinlerin dışa atılması ve temizlenmenin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu işlem çeşitli yollar ile yapılmaktadır. Detoks çeşitlerinde genellikle temizlenme için bitkisel müshil denilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde bağırsakların tamamen arınması sağlanmış olur. Bunun dışında sıvı yoluyla bağırsakların temizlenme işlemi de yapılmaktadır. Bunun yapılmasından sonra diğer organların temizlenmesi gerekmektedir. Karaciğer, böbrekler, kan ve deri de temizlemeler yapılmalıdır. Bu işlemler için genellikle bitkisel çaylar kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda karahindiba çayı gibi çayların detoks açısından çok faydalı olduğu bilinmektedir. Günde 2 bardak karahindiba çayının kandaki zararlı maddeleri temizlediği, böbrekleri rahatlattığı ve karaciğere çok faydalı olduğu bilinmektedir.

meyve dambılVücudu Toksinlerden Uzak Tutmak

İç temizliğimizi yaptıktan sonra dışarıdan toksin alımını durdurmamız gerekmektedir. Bunun için özellikle solunum yollarımızın kirli havaya maruz kalması engellenmelidir. Maruz kaldığımız toksinler genel olarak ya çalışma ortamımızla alakalıdır, ya da beslenmemizle. Günlük olarak kullandığımız parfümler, kimyasal ürünler içeren işlerde çalışıyorsak boya ve benzeri ürünler, gerek solunum yoluyla gerekse deri yoluyla vücudumuza davet ettiğimiz toksinlerdir. Olabildiğince bu tarz işlerde maske ve benzeri kullanmaya çalışmalıyız. Beslenme yolu ise çok daha önemli bir durumdur. Aldığımız gıdaların doğal olmasına önem göstermeye çalışmalıyız. Marketlerden aldığımız gıdaların içeriğine baktığımızda ne kadar çok koruyucu madde içerdiklerini görebiliriz. Bu durum toksin alımına hızla devam ettiğimizi göstermektedir. Bu aşamada sebze ve meyveler olabildiğince fazla tüketilmeli ve yeşilliklerin canlandırıcı anti-aging etkisinden yararlanılmalıdır. Karbonhidrat ve protein alımı tamamen kesilmemelidir ancak azaltılmalıdır. Protein alımı durdurulduğu takdirde vücudumuzdaki aminoasit zinciri yıkılır ve dokuların katabolizması yani yıkımı başlamış olur. Esas husus bu yiyeceklerin çok iyi temizlenmiş olmasıdır.

Beslenme

Beslenme hücre yenilenmesi ve devamlılığı için çok önemlidir. Hücrelerin yenilenme süreci hücreden hücreye süre olarak değişmekle birlikte beslenme ile alakalı bir durumdur. İhtiyacımız olan tüm mineral, vitamin ve besin çeşitlerinden gerekli oranlarda almamız gereklidir. Aksi takdirde hücre yenilenmesi bir müddet sonra durma noktasına gelebilecektir. En sık yapılan hata detoks ya da diyet esnasında ihtiyaç olan besinleri almayarak fayda yerine zarar sağlamaktır. Detoks süresince vücuttan zaten atılan çok fazla madde olduğundan dolayı beslenme esnasında her türlü gıdadan almaya özen gösterilmesi gereklidir. Kimi gıdalar ile yapılan detoks çeşitlerinde tek bir gıda ile birkaç gün boyunca beslenme yapılmaktadır. Karpuz detoksu bunlardan birisidir. Böyle bir detoksun belirlenen sürenin dışına çıkartılmaması daha uygun olacaktır.

Detoks nedir, nasıl yapılır sorusuna genel çerçevesiyle değinmek istedim. Piyasada çok çeşitli detoks yöntemleri bulunmaktadır. Benim bahsettiğim hususlar genel kurallar ve kaidelerdir. Esas olan yukarıdaki kuralları bir yaşam biçimi haline getirebilmektir. İyi günler dilerim…

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl