İçindekiler
Pilates Nedir?
Pilates nedir acaba? Birçok yerde ilanlarını görüyoruz, reklamlarını görüyoruz. Pilates setleri, egzersiz programları, pilates malzemeleri ve daha birçok ürün görseline sahibiz. Pilates nedir, ne değildir, pilates zayıflama konusunda bize yardımcı olabilir mi gibi konularda açıklamalarda bulunmak istiyorum.
Pilates fitness gibi vücudumuzun tüm bölgesine hitap eden görüntümüzü değiştirecek olan bir spor şekli değildir her şeyden önce. İçerdiği hareketler ve egzersizler vücudumuzun kas yapısını genişletmeye yönelik değildir. Pilates egzersizlerinin asıl amacı güçlü, sakatlıklardan uzak ve dayanıklı bir vücut yaratmaktır. Egzersizler her kesimden ve her yaştan insana hitap etmektedir çünkü ani yapılan hareketler, aşırı ağırlıklar ve özel makineler bu spor dalının ruhuna aykırıdır.
Pilates yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından oluşturulmuş olan 500 e yakın egzersiz serisi olarak ortaya çıkmıştır. Joseph Hubert Pilates egzersizler hakkında şöyle demektedir:
“10 derste farkı hissedeceksiniz, 20 derste farkı göreceksiniz, 30 derste tamamen farklı bir bedene sahip olacaksınız!”
Hareketlerin ana mantığı karın kasları, bel ve alt sırt kasları, kalça kasları üzerine yoğunlaşmıştır çünkü Joseph’e göre vücudumuzun yaptığı tüm hareketlerde kullandığı temel kas grubu bunlardır. Sakatlık olmaması için ve güçlü bir yapıya sahip olmak için bu kaslarımızın güçlü olması gerekmektedir. Hareketler kesinlikle yavaş bir tempoda yapılmaktadır. Hızlı ve çok tekrarlı hareket sistemleri yerine daha yavaş, kontrollü, nefesimizin ve beynimizin hareketlere odaklandığı, az tekrarlı hareketlerden oluşmaktadır.
Pilatesin Faydaları
Aklın Ve Vücudun Ortak Çalışması Sayesinde Dinçleştirici Bir Etki Sağlar
Hareketlerin omurgamızla ve kemiklerimizle uyumlu olması, işin içine kontrollü nefesimizin de girmesiyle birlikte vücudumuzun nasıl çalıştığını öğreniriz. Bunun en büyük sebebi hareketlerin tıpkı bir su gibi akıcı ve devamlı olmasıdır. Bu sebeple tüm egzersizlerde kontrollü olmayı esas alarak kaslarımızın çok daha güçlü ve kontrollü olmasını sağlar. Kontrollü nefes alıp vermek her şeyden önce stresimizi atmamızı sağlayacaktır. Bununla birlikte hareketleri çok daha kontrollü yapabilecek ve bu esnada hangi kaslarımızı çalıştırdığımızı hissedeceğiz.
Omurga Çevremizin Daha Güçlü Olmasını Sağlayarak Belimizi İnceltebilmemize Yardımcı Olur
Güçlü bir omurga için omurga çevresinde ve iç tarafta bulunan kasların sağlamlaştırılması esastır. Yani gerek karın kaslarımız olsun gerek sırt kaslarımız olsun dıştan görünenler yerine daha içte bulunan ve derindeki kasları hedef aldığı için belimizin, boynumuzun ve leğen kemiklerimizin çevresinde bulunan kasları güçlendirerek bizi günlük faaliyetlerimizde daha güçlü kılar.
Kaslarımızın Daha Esnek Ve Sakatlıktan Uzak Olmasını Sağlar
Ağırlık çalışmalarıyla oluşturulan kaslar kısa, geniş, hacimli olmakla birlikte sakatlanmalara daha meyillidir. Pilates bunun yerine daha uzun ve esnek kaslar meydana getirir. Pilates yapan bir bireyin kas kütlesi ağırlık çalışan bir birey ile kıyaslandığında daha hacimsiz gözükebilir ancak bu bireylerin kas yapısı sakatlanmalara daha uzaktır.
Sportif Aktivitelerimizde Kondisyon Seviyemizin Daha Yüksek Olmasını Sağlar
Ağırlık çalışmaları düzgün planlanmadığı takdirde belirli kasların çok gelişmesine ve belirli kasların çok zayıf kalmasına sebep olabilir. Ağırlık çalışıyorsak tüm kaslara hitap eden egzersizleri spor programlarımıza eklemeliyiz. Pilates bu konuda ayrıntılı planlanmıştır. Ayak parmaklarımızdan boynumuza kadar olan tüm kas grupları detaylı bir şekilde düşünülmüş ve buna göre programlar geliştirilmiştir. (Bel ve sırt için aletsiz egzersiz videoları sitemizde mevcuttur.)Bu sebeple hatalı çalışmaların en büyük sıkıntısı olan, hiç geçmeyen sırt ve özellikle “bel ağrıları” bu spor ile yok edilebilir. Bu ağrıların ana sebebi bel kaslarımızı gerektiği şekilde çalıştıramamak, gerekli gerdirmeleri yapamamak ve bel kaslarımızın nasıl çalıştığını anlayamamış olmamızdır. Pilateste ise bu bölge zaten en önemli bölge olarak değerlendirilmiş ve bu kaslara özel önem verilmiştir.
Bize Vücudumuzu Nasıl Daha Verimli Kullanabileceğimizi Öğretir
Belirli bir kasa çok fazla yüklenmek yerine aynı anda birden fazla kasa belirli bir akış dahilinde hitap ederek birden fazla kası çalıştırır. Böylece birbirine bağlı olan kaslar birlikte gelişmiş olur ve günlük yaşamdaki sportif aktivitelerimiz esnasında yapacağımız yüklemelere kas gruplarımız birlikte hazırlanmış olurlar.
Daha Dengeli Ve Risksizdir
Hareketler genel itibarıyla yerde yapıldığı için sakatlanma riski yok denecek azdır. Çünkü belimiz birçok hareket esnasında yerle bütünleşir, omurga sistemimize aykırı hareketler yapabilme şansımız kalmaz. Bel, boyun ağrısı gibi rahatsızlığı olan kişilere önerilen fizik tedavi maksatlı hareketlerin birçoğu pilates temellidir. Hareketleri incelediğimizde benzerliklerini fark edeceksiniz. Pilatesi bu denli farklı kılan husus, hiçbir hareketin omurgamızın ve kemiklerimizin dizilişine ve bağlarımızın hareketlerine aykırı olmamasıdır.
Hareketlerin Zorluk Derecesi Ayarlanabilir
Pilates egzersizleri spora yeni başlayanlardan, çok ileri seviyeye ulaşmış kişilere kadar her kitleye hitap etmektedir. Çünkü hareketlerin en temel seviyesinden itibaren çeşitli değişiklikler ile zorluk seviyeleri arttırılabilir ve değişik varyasyonlar geliştirilebilir. Önemli olan en basit seviyeden başlayarak kendi seviyemizi belirlemek ve buradan itibaren çalışmaya devam etmektir.
Pilates bir spor dalı olarak algılanmamalıdır. Bir yaşam biçimidir. Herhangi bir spor dalı ile profesyonel olarak uğraşan bir birey, genel olarak başka bir spor dalı ile ilgilenmez. Ama pilates ile mutlaka uğraşmaktadır. Bu durum kasıtlı veya farkında olmadan olabilir. Antrenman ve müsabaka öncesi yapılan nefes egzersizleri, gerdirme çalışmaları bu konuya örnek olarak verilebilir. Güçlü bir yapıya, iyi bir kondisyon seviyesine ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak için birçok sporcu, pilatesi kullanmaktadır. Bu sebeple pilates diğer spor dalları gibi bağımsız olarak değerlendirilmemeli aksine destekleyici olarak görülmelidir.
Hocam merhaba, öncelikle sitenizdeki güzel ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı;pilatesin bu saydığınız kas grupları dışında diğer kas gruplarınıda çalıştıracak egzersizleri var mı? Bir videoda arka bacak kaslarınıda çalıştıran bir pilates egzersizi görmüştüm.
vardır. pilates yaratıcısı Joseph Pilates’ten sonra günümüze uyarlanmaya devam edilmiş ve değişik eklemeler de yapılmıştır.
Hocam peki hızlı yağ yakımı ve belirgin, güçlü kaslar için kardiyo ve pilates yeterli olur mu?
Yeterli olmaz. Pilatesin hedefi zaten yağ yakımı değildir.
Agirlik mi oncelikli kardiyomu oncelikli olmasi gereklidirr
Yapilma sirasi yani
ağırlık önce olur
Merhaba hocam ben 7aydir falan bisiklet kullanyordm gunde ¹saat spor amacli ama hic bir faaydasi olmadi 2 ay once trambolin mekik aleti sinav ekledm simdide suquat bir kac kalca ve bacakk egzersiİ ekledm ama arada tatli krzinw girip yemegi fazla kaciriyorum sizce bi etkisi faydasi olurmu tesekkur ederim (hareketleri 3×10)yapiyorm tesekkur ederimmm
faydası olur elbette ama diyetine dikkat etmediğin sürece yağ yakamazsın
Supersniz tesekkurler
rica ederim 🙂