Fitness (Vücut Geliştirme) Programında Yapılan Hatalar

Fitness (Vücut Geliştirme) programında yapılan hatalar bizi ileride çok ciddi problemler ile karşı karşıya bırakabilir. Bağlarda yırtılma veya kopma olduğu zaman, düzeltilmesi çok zor sıkıntılarla karşı karşıyayız demektir. Özellikle gençlerin yaptığı en büyük hata sağdan soldan gördüğü programları direk uygulamaya çalışmaktır.

Vücut Geliştirmeye Başlarken Yapılan Hatalar

Vücut geliştirmeye başlarken yapılan en yaygın hata direk olarak ileri seviyeye ulaşmış olan kişilerin programlarını uygulamaktır. Bu tarz programları yapabilmek için belirli bir zaman geçmesi gereklidir. Fitness diğer spor dallarından çok daha fazla özveri ve sabır isteyen bir spor dalıdır. Her şeyden önce bir spor dalıdır ve bu şekilde yaklaşılmalıdır. Aksi düşünüldüğünde sadece vücut şeklini değiştirmek için bu işe kollarını sıvayanlar ya kısa sürede sıkılıp bırakmakta ya da hormon, ilaç gibi yollara başvurmaktadır. Diğer spor dallarından farklı olarak tüm kas grupları aynı ölçüde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple vücut diğer sporlara göre çok daha fazla yıpranmaktadır. Bunun için programımız için oluşturulan kurallara mutlaka uymalıyız.kadın şınav

Vücut geliştirmeye başlarken ilk 1 ay kesinlikle ağırlıklı çalışmalar yapılmamalıdır. Ağırlık altına daha önce hiç girmemiş olan bir bireyin direk olarak ağır bir program ile spora başlaması çok yanlıştır. Her şeyden önce bağ dokuları bu duruma hazır değildir. Bunun yanında ağırlığı kavramak için kullandığımız kaslar yeterince gelişmediği için hareketler istediğimiz kas gruplarını etkilemeyeceği gibi bilek, el, dirsek eklemlerinde problemler meydana gelebilir.

Egzersizlerin hatalı uygulanması yapılan diğer bir hatadır. Egzersizin yapılış şekli mutlaka personal trainer tarafından gösterildiği şekilde uygulanmalıdır. Fitness kas gruplarının çalıştırılmasına yönelik bir spor dalıdır. Hareketler yanlış uygulandığı zaman iskelet sistemi ve eklemlere çok fazla yük biner ve çok ciddi sakatlıklara sebep olur. Sitemizin egzersiz rehberi bölümünde hareketlerin nasıl yapılacağı videolar ile ve açıklamalar ile anlatılmıştır. Bu açıklamalara lütfen dikkat edelim.

Vücut Geliştirmede Beslenme

Beslenme konusu egzersizlerden çok daha önemlidir. Vücut geliştirme %60 oranında beslenmeye dayalıyken, %40 oranında spor programı ile alakalıdır. Aynı programı uygularken sadece beslenme programını değiştirerek vücut şeklimizde ciddi değişiklikler sağlamamız mümkündür. Hatta sadece aldığımız karbonhidrat oranını dahi değiştirerek çok farklı bir yapıya ulaşabiliriz. Bu konuda da bir uzmana danışmakta fayda vardır.

besin takviyesiBesin Takviyeleri

Besin takviyeleri adından da belli olduğu gibi sadece takviyedir. Gerçek beslenmenin yerini asla tutamaz. Aldığımız besinler gelişimimize yeterli gelmediği takdirde takviye alımına geçmek uygundur. Spora yeni başlayan bir bireyin direk olarak çeşitli tozlar ve haplar kullanması uygun değildir. Başlangıç seviyesinde olan bir bireyin zaten kas liflerinin kalınlığı aldığı gıdalar ile doyurulabilecek seviyededir. Zaman ilerledikçe zaten kişi kendisi beslenmesinin yeterli gelmediğini fark edecek ve bu durumda takviye alımına yönelecektir. Bana sürekli olarak sorulan sorulardan birisi şudur: “Vücut geliştirmeye başlıyorum, ne kadar protein tozu kullanmalıyım?” Cevabım yeni başlayan bir bireyin kullanmaması yönündedir. Zaman ilerledikçe zaten vücutta spor sonrası toparlanamama, geceleri uyku uyuyamama, spor sonrası günlerde aşırı bitkinlik ve isteksizlik gibi belirtiler oluşmaya başladığı zaman, beslenmemizin yaptığımız sporu karşılayamadığını anlarız ve bu durumda takviye alımına yönelebiliriz.

Beslenme saatlerimizi de spor saatlerimize göre ayarlamayı unutmamalıyız. Yemeğin hemen üzerine spor yapmak uygun değildir. Vücudumuz bu esnada yediklerimizi sindirmekle meşgul olduğundan dolayı spora enerji harcaması mümkün değildir. Aksi şekilde aşırı aç bir şekilde spor yapmak da uygun değildir. Nabzımız hızlandığı anda, kan akışımız da hızlanır. Kan yüklendiğimiz kas grubuna ihtiyacı olan besini taşımak için hızlanır. Kanda yeterli besin olmadığı zaman kan akışımız daha da hızlanacak ve tansiyonumuz düşecektir. Egzersizlerde de istediğimiz ağırlıkları kaldıramayacağız. Spor için en uygun zaman yemekten 1,5-2 saat sonrasıdır. Bu öğünde mutlaka bir miktar da olsa karbonhidrat alımı yapılmalıdır.

uykusuzlukUyku Düzeni

Uyku düzeni spora başladıktan sonra çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Fitness sporu ile ilgilenen bireylerin geceleri en az 7-8 saat uyku uyuması gerekmektedir. Bu durum yine hormonlar ile alakalı bir durumdur. Beynimiz büyüme hormonunu en çok geceleri salgılamaktadır. Ve bu hormon vücudumuzda yağ yakımından tutun da spor ile parçalanan kasların onarılmasına kadar birçok etki oluşturan bir hormondur. Bu hormonu düzenli olarak salgılayamadığımız takdirde istediğimiz gelişimi sağlayamayız. Aynı şekilde gece boyu kaslarımız aç kaldığından dolayı vücut aldığımız besinlerden elde ettiği enerjiyi tükettikten sonra depolamış olduğumuz yağları enerji ihtiyacı olarak kullanmak üzere parçalama yoluna gider. Sabah kalktığımızda günlük aktivitelerimiz için ve yapacağımız spor için kullanılmak üzere hazır olan bu yağ molekülleri kullanılmadığı zaman akşam metabolizmamız yavaşladığında tekrar birleşerek depolarımıza geri döner. İşte geceleri düzgün bir uyku sağlanamadığında bu yağ parçalama olayı istikrarlı bir şekilde gerçekleşemeyecektir. Dengesiz bir uykusu olan bireylerin genellikle kilolu olmaları ve kilo vermekte çok zorlanmaları da işte bu sebepledir.

Isınma, Soğuma, Esnetme Ve Gerdirme

Egzersiz öncesinde mutlaka 3-5 dakikalık bir ısınma yapılmalıdır. Bunu ister hafif tempo koşu ile ister bisiklet ile yapın, kan dolaşımını hızlandırmanız gereklidir. Isınmak kaslara kan pompalamaya yarar. Bundan sonra yapılacak gerdirme ile kaslara spora başlayacağınızın haberini vermiş olursunuz. Kasları uzar, sakatlık ihtimali ciddi ölçüde düşer. Aynı şekilde çalıştıracağımız kas gruplarını ilk olarak hafif kilolar ile 15 tekrar civarında yapacağımız ısınma hareketleri ile canlandırmalı, ondan sonra gerçek setlere geçmeliyiz. Spor bitiminde yapacağımız soğuma egzersizleri ve gerdirme ise spor sonrasında oluşan laktik asidi dağıtmamızı sağlar. Böylece kaslar soğuduktan sonra kaslarda oluşacak olan acıyı ve kasılmayı engellemiş oluruz.

Yukarıda anlatılan hususlar genel olarak fitness (vücut geliştirme) programında yapılan hatalardır. Bunların yanında en yaygın olarak yapılan hata bacak kası geliştirme ve bacak şekillendirme egzersizlerinin programlara dahil edilmemesidir. Bacak kası çalışmak sadece bacak kaslarının gelişimi için yapılmaz aynı zamanda tüm vücut için gerekli olan büyüme hormonunun daha iyi salgılanmasını sağlamakla birlikte, yağ yakımını hızlandırır, cinsel yaşamı kuvvetlendirir ve iştahımızın açılmasını sağlayarak daha iyi beslenmemizi sağalar. Aynı şekilde kardiyo egzersizlerinin çoğu bacak kaslarını devreye sokarak yapılmaktadır. Buradan zaten bacak kaslarını çalıştırmanın önemini anlayabiliriz. Konu hakkındaki sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden ya da iletişim sayfasından sorabilirsiniz. Sorularınız en kısa sürede cevaplanacaktır. İyi çalışmalar dilerim.

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl