İçindekiler
Glutamine Nedir ve Ne İşe Yarar?
Evet glutamine nedir ve ne işe yarar? Besin takviyeleri satan bir dükkana girdiğinizde karşınıza bolca çıkan ürünlerden bir tanesidir aslında glutamine. Takviye olarak kullanılmalı mıdır? Dışarıdan doğal yollardan alınabilir mi? Eksikliğinde neler meydana gelir? Bu konulara biraz değinmek istiyorum.
Glutamine Nedir?
Glutamine herşeyden önce bir amino asit çeşididir. 20 çeşit temel olmayan aminoasitten birisidir. Temel olmayan demek vücut tarafından üretilebilen anlamına gelmektedir. Amino asitler bildiğiniz gibi proteinleri oluşturur. (Protein tozu kullanımı konusunda linke tıklayınız.) Vücudumuzda bulunan glutamine in %60 ı iskelet sistemimizde, geri kalanı ise akciğerler, karaciğerler, beyin ve midede bulunmaktadır. Aslında buradan bile vücudumuzda ne işe yaradığını anlamak güç değildir. Herşeyden önce kasların protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir aminoasit türevi olan glutamine, bağışıklık kuvvetlendirici, antioksidan, antiinflamatuar, anabolik ve gastrointestinal mukozayı koruyucu etkiler de göstermektedir.
Glutamine Ne İşe Yarar?
Ronald Klatz’a (Şikago’daki Yaşlanma Karşıtı İlaçlar Akademisi Başkanı) göre glutamine besinlerin sindirimini kolaylaştırır, protein sentezini düzenler, büyüme hormonunu dengeli olarak salgılamayı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Glutamine vücudun nitrojen taşıyıcısıdır diyebiliriz. Yani kaslara spor esnasında ihtiyacı olan enerjiyi taşır.
Bu sebeplerle vücutta bulunan glutamine miktarı ne kadar düşerse kas azalması o oranda oluşur. İhtiyacımız olanı vücuda vermek durumundayız.
Hastanelerde de, özellikle yanık tedavilerinde, glutamine kullanımı yaygın hale gelmeye başlamıştır. Herşeyden önce bağışıklık sistemini destekleme etkilerinden dolayı iyileşme süresini hızlandırdığı tespit edilmiştir. Çünkü fiziksel stres durumunda, vücut iskelet kasları, normal zamanda ürettiğinden daha fazla glutamine tüketir. Bu sebeple takviye olarak alımı yoluna gidilebilmektedir. Bunun yanında ağız, mide ve bağırsak duvarını koruyucu etkileri vardır.
- Temel olarak faydaları:
- Kasların protein ihtiyacını karşılamak
- Kas ve bağ dokusu rahatsızlıklarını onarmaya yardımcı olmak
- Bilişsel fonksiyonları desteklemek
- Travma ve ameliyat sonrası bağışıklık sistemini desteklemek
- Besinlerin bağırsak emilimini arttırmak olarak sıralanabilir.
Glutaminin Vücut Geliştirme ve Egzersizdeki Rolü
Etkili bir ağırlık çalışması vücudun bağışıklık sistemini düşürür, laktik asit ve amonyum seviyesini yükseltir. Egzersizin ortalama beşinci dakikasından itibaren vücut glutamini ve katabolik (parçalama) hormonları serbest bırakmaya başlar. Bu durum egzersizin sonunda dahi devam eder ve kaslar glutamin boşaltmaya devam eder. Dolayısıyla ne kadar ağır çalışırsanız o kadar fazla glutamine eksikliği çekersiniz. Aşırı spor (overtraining) durumuna ulaşırsanız eğer kasların yeniden yapılandırılması yapılamadığı için kas kaybı durumu işte bu yüzden oluşur.
Glutamine Kullanımı
Vücudumuza aldığımız aminoasitlerin yarıdan çoğu glutamine formundadır ve vücut bunu gerekli zamanlar için depo ederek kullanıma hazır halde bulundurabilir. Ancak vücutta glutamine depolarının en çok boşaldığı zamanlar stres zamanlarıdır. İşte bu durumlarda dışarıdan takviye olarak alınması durumuna gidilebilmektedir. Stres durumları psikolojik olmanın dışında çeşitli hastalıklarla da meydana gelebilmektedir. Çok basit bir soğuk algınlığından tutun da, yanık durumları, hatta kanser hastalarında vücuttaki glutamine depoları tükenmektedir.
Bizi burada ilgilendiren durum, fitness ve vücut geliştirme, yağ yakımı maksatlı kardiyo egzersizleri, de vücut için stres oluşturan durumlardır ve bu durumlar glutamine depolarını boşaltmak için yeterlidir. Neticede spor yaparken kasları parçalamakta ve yeniden onarmak için beslenmeye ve dinlenmeye ihtiyaç duymaktayız. İşte bu parçalama ve onarım durumu için takviye almak yoluna gitmemiz gerekli olabilmektedir.
Takviye olarak kullanımı spordan sonraki 2 saat içerisindedir. Sporun bitiminde alınacak olan whey proteininin çok daha iyi sentezlenmesini sağlayacaktır. Kullanım dozajı olarak ürünlerin üzerinde 2 ölçek kullanılmasının uygun olduğu söylenmekle birlikte, spordan sonraki 2 saat içerisinde 1 ölçek yani dolu bir çay kaşığı kadar 1 bardak su ya da herhangi bir içecekle karıştırılarak içilebilir. (Asitli içecekler ile karıştırmayınız.) Ürün iyice çözünene kadar karıştırılmalıdır. Biraz çaba sarfettikten sonra ürün iyice mikronize ise tamamen sıvının içerisinde yok olmaktadır. Araştırmalar 2-40 gr arasındaki alımın uygun olduğunu göstermektedir. Bu sebeple spor sonrasındaki 5 gr lık takviye alımı kasların yapılandırılması ve tamir edilmesini destekler, vücutta bulunan büyüme hormonu seviyelerini uyarıcı etki yaratır.
Diyabet hastalarının bu takviyeyi kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. Çünkü bu tip rahatsızlıklarda glutamine in aşırı şekilde metabolize olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında kanser hastalarında kullanıldığında hızlı bir şekilde hücre bölünmesiyle karşılaşılmıştır. Bu durum tümör oluşumu anlamına gelmektedir. Ancak son yapılan çalışmalar kanser hastalarında glutamine kullanıldığında bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle birlikte hücre yıkımının yavaşladığı tespit edilmiştir. Hamile ve emziren bayanların kullanmadan önce doktoruna danışması gerekmektedir. Çok nadiren ishal oluşumu olabilmektedir. (Ben daha önce olan görmedim 🙂 Tabi ki tüm besin takviyelerinde olduğu gibi bu maddeyi de kullanırken bir rahatsızlığınız olup olmadığını araştırmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Glutaminin Diğer Faydaları
- Bağırsakların temel enerji ihtiyacını glutamine sağlar. Bu sebeple bağırsaklarda oluşabilecek rahatsızlıklara karşı yardımcı olur.
- Beynin enerji kaynağı olarak glutamine, psikolojiyi sağlamlaştırarak daha iyi bir ruh hali sağlarken, zihinsel performansı arttırır ve kısa ve uzun süreli hafızanın gelişimini sağlar.
- Kas gelişimine, protein sentezine ve sindirime yaptığı faydalardan dolayı herkesten önce vücut geliştirme ve fitness ile ilgilenenlerin odak noktası haline gelmiş olan glutaminin faydaları hakkında yapılan araştırmalar sürmektedir.
Merhaba ben levent yasim 42 yaklasik 2,5senedir bu sporlaugrasiyorum ama hic bir gelisme olmadi.yukarida glutamin hakkindaki yazinizi okuyinca aklima ilk su geldi, ben cok stresli bir insanim acaba stresli ve bunun yanisira hep gece calismam(13 yildir devamli gecei isi) buna baglayabilirmiyiz. Protein kullandim crealkalyn kullandim bcaa kulandim inanirmisiniz yine ayniyim cok cok az bi degisiklk var acaba glotamin kullanayimmi birde acaba yasin bir etkisi varmi eee artik 40 i gectik
Merhabalar burada anladığımız gibi bu iş takviye almaya bağlı bir il değildir. Doğru egzersiz planı, doğru dinlenme ve doğru beslenme ile sonuç alınır. Yaşınızdan dolayı gelişimin daha yavaş olacağı doğrudyr ancak dediğiniz kadar bu durumu etkilemez. Kesinlikle daha doğru ve daha bilimsel çalışılmalıdır.
Merhaba ben levent yasim 42 yaklasik 2,5senedir bu sporlaugrasiyorum ama hic bir gelisme olmadi.yukarida glutamin hakkindaki yazinizi okuyinca aklima ilk su geldi, ben cok stresli bir insanim acaba stresli ve bunun yanisira hep gece calismam(13 yildir devamli gecei isi) buna baglayabilirmiyiz. Protein kullandim crealkalyn kullandim bcaa kulandim inanirmisiniz yine ayniyim cok cok az bi degisiklk var acaba glotamin kullanayimmi
Merhabalar ben 23 yaşındayım ve bir diyabet hastasıyım kilom 86 ve 1.83 boyundayım sorum şu ben daha onceleride spor yaptım ve su an 1.5 aydır devam etmekteyim 4 kilo gibi bi kilo verdim l carnitin kullanıyorum fakat kan degerlerim normal idrar tahlilim normal ve omzumda bi cıkık var kucuklukten kalma agırlık kaldırırken beni zorluyor ve eklem agrısı çekiyorum kullanımından yarar görür muyum bi diyabetli olarak bu sporla ugrasmak gerçekten zor ve bilgi kirliliği cok şimdiden teşekkurler
besin takviyesi kullanımı daha detaylı bilgi ile hazırlanabilir ancak. spor programın, sonrasında beslenme programın ve sonrasında besin takviyesi planın planlanmalıdır.
Konuyu çok sade bir dille ve etraflıca açıklamışsınız. Akılda soru işareti bırakmamışsınız. Ben 2b aşamasında cilt kanseryim (MF). Glutamin almaya başladıktan sonra cildimdeki kanser plakları artmaya başladı. Plakların artmasında aşırı aldığım karbonhitrattan veya glutaminden şüpheleniyordum. Sanırım ikisinin de payı var.
Bu durum benim bilgimin dışında ne zayık ki. Doktorunuza danışmanızı öneririm.
Spor yapanlar için çok önemli bir konuyu ele almışsınız. Bilgilendirme için teşekkürler.