Sporda Motivasyon

Motivasyon Nedir

Öncelikle motivasyonun ne olduğunu anlatalım. Motivasyon içsel ve dışsal güdüdür. Bu güdü sayesinde kişi yapmak istediğini yapar, gitmek istediği yere gider, hedefine ulaşır, hedefi doğrultusunda yola çıktığında yol üzerindeki ayrımlarda istikametini belirleyebilir.

İçsel motivasyon kişinin kendi benliğinden gelen uyarılardır. Hedefini düşünüp, ona ulaşma isteği ve çabasıdır. Dışsal motivasyon çevresel faktörlerin kişiyi hedefine yöneltmesidir. Bu bir arkadaş olabilir, bir resim ya da video olabilir. Bir örnek verecek olursak bir firmada çalışan bireyin maaşı dışsal motivasyon, yaptığı işi severek isteyerek yapması ise içsel motivasyondur.

Sporda Bir Hedefiniz Olsun

Kendi belirleyeceğimiz motivasyon hepsinden daha etkili bir yoldur. Bizi hedefe götürmede çok daha etkin olacaktır. Bunun için öncelikle kendi haritamızı çıkarmalıyız. Neredeyiz ve nereye gitmek istiyoruz. Ben burada fitness üzerine yoğunlaşmak istiyorum çünkü fitness spor psikolojisinin diğer adıdır. Kişi vücut geliştirme ile ilgilenmek istiyor, vücudunun şeklini değiştirmek istiyor. Öncelikle kendi vücudunun bir tahlilini yapmalıdır. Örneğin vücut ölçülerini çıkartabilir, sonrasında kilosunu ölçebilir, aynada görünümüne bir bakabilir. Böylece nerede olduğumuzu öğrenmiş oluruz. Sonra kendimize bir hedef belirlemeliyiz. Nasıl görünmek istiyoruz. Bunun için ölçülerimizin nasıl olması gerektiğini, kilomuzun kaç olmasını istediğimizi, aynaya bakınca nasıl bir görüntü istediğimizi belirlemeliyiz. Bunlar ölçüsünde yol haritamızı belirlemeliyiz. Bu hedefe ulaşmak için neler yapmam gerekiyor, nasıl bir yol izlemem gerekiyor gibi soruların cevaplarını aramalı, bulmalı ve harekete geçmeliyiz.

Planımızı yaptıktan sonra dışsal motivasyonlara yönelmeliyiz. Canımızın spor yapmayı hiç istemediği günler olacaktır. Bu günlerde spor esnasında sevdiğimiz şeyleri yapmak bizi olayın içine daha çok sokabilir. Örneğin spor esnasında yavaş ve dinlendirici müzikler yerine daha hareketli şarkılarla üzerimizdeki uyuşukluğu atabiliriz. Spor esnasında müzik tarzımızı değiştirmemiz de uygun bir yoldur. Örneğin ısınma ve gerdirme esnasında yavaş müzikler ile başlayıp, çalışma esnasında daha hareketli ve tempolu müzikler, soğuma ve gerdirme esnasında tekrar yavaş müzikler dinleyerek yapmakta olduğumuz işe daha iyi konsantre olabiliriz.

İçsel motivasyonu kaybetme sebepleri planlama hatalarından, hedefe yeterince odaklanamamaktan kaynaklanmaktadır. Planlama hatalarından kasıt hedefimizi iyi belirleyememektir. Başarmamızın çok zor hatta imkansız olduğu hedefler genellikle kendimize güven eksikliği doğurur ve bir yerden sonra artık hedeften şaşmalar, başka istikametlere yönelmeler olarak kendisini gösterir. Bu sebeple planımız en zor koşulda daha yapabileceğimiz şekilde seçilmelidir. Bu şekilde aralara serpiştireceğimiz kısa süreli hedeflere ulaşmamız çok daha kolay olacaktır ve biz bu hedeflere ulaştıkça bir sonraki hedef için daha fazla motive olacağız. Biraz önce verdiğimiz örnekten yola çıkarsak vücut ölçülerimizi çıkardıktan sonra örneğin bir sene sonra ölçülerimizin nasıl olmasını istediğimizi belirlemeli, bunu 2-3 aylık dönemlere bölmeliyiz. İlk 3 ay sonunda şu seviyede olacağım, sonra bu seviyeye ulaşacağım gibi ara hedefler belirlediğimiz takdirde ara hedeflere ulaştıkça artık yola yeniden başlamış gibi hissedecek ve kendimizi daha motive göreceğiz.

Bir Spor Arkadaşı Edininspor partneri

Spor dallarından özellikle fitness içerisine girildiği zaman aşırı “sabır isteyen”, emek isteyen bir spor dalı olduğunu gösterir. Çünkü fitness da tek rakibiniz kendinizsiniz. Sürekli olarak kendinizle mücadele eder ve her tekrarda kendinizi daha fazla zorlamaya itersiniz. Kimi durumlarda artık kendinize yaptığınız bu zorlamalar bir eziyet haline dönüşür ve yerinizden kalkmak istemezsiniz. Bu durumda size destek olacak bir arkadaş edinmeniz en doğrusu olacaktır. Sizin gibi hedefleri olan ve bu konuda gerçekten yol almaya niyeti olan sporsever bir arkadaş edinin. Siz spora çıkmak istemediğinizde sizi zorla götürsün, o spor yapmak istemediğinde siz onu sürükleyin. Bu şekilde karşılıklı dayanışma içerisinde çalışmış olacaksınız. Ayrıca spora çıktığınızda o gün isteksizseniz arkadaşınızın azmi sizi de hareketlendirecek ve kendinizi ağırlıkların altında bulacaksınız.

Çalışma Aynanız Olsun

Fitness için ayna çok iyi bir dışsal motivasyon kaynağıdır. Hareketleri yaparken ayna karşısında yapın ve çalışan kas gruplarınızı fark edin. Bu durum hareketlerin asıl kas gruplarına yöneltilmesi konusunda sizi hareketlendirecek yan kas gruplarını daha fazla saf dışı bırakmanızı sağlayacaktır. Her sette yüklendiğiniz kas daha fazla belirginleşecek ve böylece daha fazla motive olmuş olacaksınız. Çalışma günlerinizde yatmadan önce aynanın karşısına geçip çalıştırdığınız kaslar üzerinde poz çalışması yapın. Bu durum bu kasların gelişmesini destekleyeceği gibi bir sonraki çalışma gününde çalıştıracağınız kasları da görmenize ve çalışmaları gerektiğine inanmanızı sağlayacaktır.

Yaptığınız sporda motivasyonunuzu hiç kaybetmemek için bizi facebook tan takip edin. Her gün farklı motivasyon fotoğrafları, her gün farklı motivasyon videoları ve sözleri sizlerle…

facebook-logo

Ronnie ColemanMotivasyon Videoları Ve Motivasyon Resimleri

Kendimize hedefimize yönelik olarak seçeceğimiz videolar, fotoğraflar, başarı hikayeleri ve özlü sözler seçmemiz uygun olacaktır. Spora çıkmak konusunda isteksizlik yaşadığımız günlerde bu seçeceğimiz materyaller bize dışsal motivasyon olarak yardımcı olabilecektir. Hedefimiz vücut geliştirme ise fiziğini beğendiğimiz birisinin çalışma videoları, fotoğrafları, sözleri gibi bizi çalışmaya itecek güdüler kullandığımız takdirde hem daha arzu ile yapacağımız spora yüklenmiş oluruz, hem de çalışırken kendimizi o birey gibi görüp izinden gitmeye çalışırız. Böylece o birey bizim bir nevi antrenman arkadaşımız olmuş olur. Örneğin hamile bir insanın hamilelik egzersizleri yapması zorunludur. Ancak kişinin hormonal dengelerinin değişmesinden dolayı isteksizlik ve üşengeçlik gibi durumları oluşabilir. Böyle bir durumda hamile modellerin videolarına fotoğraflarına bakarak kendisini motive edebilmesi olasıdır.

Şimdi kendimize bir dışsal motivasyon kaynağı bulalım ve sporumuza devam edelim…

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl