Vücut Tipleri

Vücut şekli insanların yapacağı spor üzerinde çok etkilidir. Çevremize baktığımızda Çok farklı vücut tipleri ile karşılaşırız. Herkesin duruşu, hareket şekli birbirinden farklıdır. Kimileri “ne içsem yarıyor” derken kimisi de ‘ne yesem kilo alamıyorum’ diye yakınırlar. Bu söylemlerde doğruluk payı bulunduğu bir gerçektir. Kalıtsal yapımız yaşamımızı, hareketlerimizi, beslenme şeklimizi ve yapacağımız sporu ciddi şekilde etkiler. Hatta vücut geliştirme ile uğraşanlara bana ‘ben iyi bir vücuda sahip olabilir miyim?’ diye sorduklarında ‘öncelikle güçlü bir yapıya sahip atalarınız var mı?’ diye sorarım.

Vücut Tipi Sporda Ne Kadar Etkin Rol Oynar?

Kalıtsal yapımız ve bebekliğimizden itibaren geçirdiğimiz sağlık sorunları bedenimizin bugünlere ulaşmasında çok ciddi etkilere sahiptir. Örneğin omuz kemik yapısı dar olan bir insanın spor ile çok geniş omuzlara sahip olması doğal yollardan imkansızdır. Tabi ki bu olayı böyle geçiştirmek de uygun bir hareket değildir. Omuz çatısı dar olan bir kişinin omuzlarındaki eksiği gidermesi için bu bölgeye daha çok yüklenmesi ve bunun yanında kanat ve göğüs kaslarını daha çok geliştirmesi ve bunun yanında kollarını ve belini çok büyütmemesi daha uygun olacaktır. Bu vermiş olduğum örnek dahilinde kendi bedenimizi tahlil etmeli ve buna uygun programlar seçerek çalışmalıyız. Giydiğimiz kıyafetler de görünüşümüzü çok etkileyecektir. Aynı örnek üzerinden gidecek olursak omuzları dar olan bir insanın mümkün olduğunca beli daha dar olan kıyafetler giymesi ve böylece belini daha dar ve omuzlarını daha geniş göstermesi mümkün olacaktır. Gördüğümüz gibi vücut şeklimiz yaşam tarzımızı etkilemektedir. Gerek kariyer olsun, gerek dış görünüş olsun kendi bedenimizi iyi bir şekilde tahlil edebilirsek hayat standartlarımız çok daha yükselecektir.

Vücut Tipleri Nelerdir?

Vücut şeklimiz vücudumuzun yağ, kas ve kemik yapısına göre tahlil edilmektedir. 1954 yılında Sheldon insan vücutlarını daha etkin bir şekilde gruplayabilmek için insanları 3 ana gruba ayırmıştır. Buna göre kendimizi tahlil etmek hiç de zor değildir. Sabah kalktığımızda aynanın karşısına geçerek kendimizi izleyip kendi tahlilimizi yapabiliriz.

Ektomorf

  • Ektomorf vücut tipine sahip bireyler resimden görüleceği üzere kilolarıyla problemi olanların sürekli imrendikleri insan tipidir.
  • Vücut yapıları itibarıyla ince ve uzun bir kemik yapısına sahiptirler.
  • Omuzları dar kollar ve bacaklar uzun ince kemiklerden oluşur. Tespiti en kolay bilek kalınlığıyla ölçülür. El bilekleri ince ve parmakları ince uzun olduğundan dolayı bir elle diğer bileği kolayca kavrayabilirler.
  • Bu insan tipine giren kişiler sporcu olmaya ve müsabakalara hazırlanmaya çok uygundur.
  • Vücut yapıları kilo almaya müsait değildir bu yüzden beslenmelerine diğer tiplere kıyasla çok fazla dikkat etmeden bile güzel bir görünüme sahip olabilirler.
  • Ağırlık çalışması yaptıkları dönemde yağ yakımı antrenmanlarından ziyade kas hacmini genişletici antrenmanlar yapmaları daha uygun olacaktır.
  • Bunun için ağır kilolarda az tekrarlı çalışmalar yapabilirler ve set aralıklarını çok kısa tutmalarına gerek yoktur. Kısa süreli yoğun çalışmalar yerine temposu daha düşük ama uzun süreli sporlarla uğraşabilirler. Maraton gibi uzun mesafe koşuları buna örnek gösterilebilir.
  • Kıyafet seçimlerinde beli daha dar kesimli ve omuzları geniş kıyafetler giymeleri, kas gelişiminde ise omuz, göğüs ve kanat çalışmalarına ağırlık vermeleri uygun olacaktır.

Endomorf

  • Bu vücut tipindeki bireyler kilo almaya elverişlidir.
  • Ülkemizdeki insanların çoğunluğu bu bölüme girmektedir.
  • Vücut yapıları olarak daha yağlı kısa, geniş kemikli ve iri bir cüsseye sahiptirler. Ağırlık çalışmalarında ağır kiloları kolaylıkla kaldırabilen ve vücut hacimleri çok çabuk genişleyen bir yapıya sahiptirler.
  • Bunun yerine hafif kilolarla çok tekrarlı antrenmanlar ve kardiyo çalışmaları yapmaları çok daha uygun olacaktır. (Kardiyo hakkında kardiyo ve zayıflama egzersizi burpee isimli yazımı okuyabilirsiniz.)
  • Beslenmelerine dikkat etmedikleri takdirde ve sporu bırakıp yaşam tarzlarını daha durağan hale getirdiklerinde hemen kilo almaya eğilimlidirler.
  • Vücut tipinin bu şekilde olması yağı depolayan hormonların fazlalığıyla alakalı olabilmektedir. Yağ depolayan hormonlar hangi bölgede daha fazla çalışıyorsa bu bölgede genişleme söz konusu olmaktadır.
  • Bu kişilik eğlenmeyi, gezip dolaşmayı, yemek yemeyi seven ve esprili bir tiptir. Bununla birlikte sağlam, güçlü bir yapısı vardır. Ancak yağın depolandığı bölgeye göre birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalma ihtimali bulunur. Örneğin göbek bölgesinde yağlanma sorunu fazla olan bireylerde yağların kalbe yakınlığından dolayı kalp rahatsızlıkları çekme ihtimali yükselir. Cinsel organların bu bölgeye yakın olmasından dolayı kılcal damarların yağ hücreleriyle çevrilmesinden, erkeklerde ereksiyon problemleri, kadınlarda ise cinsel isteksizlik olarak karşımıza çıkar. Bayanlarda göğüs bölgesinde oluşan yağlanma yine bu bölgeye yakın olduğundan dolayı kalp ve akciğerlere damar tıkanıklığı ve kolesterol olarak dönecektir.

Mezomorf

  • Bu vücut tipi spor için yaratılmıştır.
  • Geniş omuzlar ve dar bir kalçaya sahiptirler ve hemen hemen her spor branşında başarılı olmaya yatkındırlar.
  • Yaşam tarzı olarak hareketli bir yapıya sahip olduklarından dolayı eğlenmeyi, spor yapmayı ve aynı anda birden fazla işle uğraşmayı severler.
  • Ağırlık çalışmalarında çok başarılı olabilirler. Vücut yapılarını çalışma şekillerine göre çok kolay şekillendirebilirler.
  • Ağır kilolarla az tekrar, hafif kilolarla çok tekrar çok farketmez her halükarda kaslı fit bir görüntü sergilerler.
  • Yaşam tarzları olarak hareketi sevdiklerinden dolayı bu tarz işlerde çok daha başarılı olabilirler. Aksi bir yaşam durumunda yani hareketsiz ve masa başı işlerde kendilerini çok mutsuz hissederler ve strese girerek yaşam biçimleri sağlıksız beslenme, sağlıksız uyku düzeni ve hareketsiz bir yaşama doğru ilerletirler. Bu durum kendi bünyelerine yapacakları bir haksızlıktır. Bu sebeple kendileri için seçecekleri iş ve yaşam koşulu çok önemlidir.

Sonuç Olarak

Kendimizi bu üç vücut tipinden hangisine uyduğumuzu değerlendirerek hayatımızı buna göre şekillendirmemiz hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız açısından çok önemlidir. Hadi bundan sonra aynanın karşısına geçelim, kendimizi tahlil edelim ve bedenimize istediğini vererek çok daha mutlu bir hayat sürelim…

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl