İçindekiler
Amino Asit Ve BCAA lar Hakkında
Amino asit ve BCAA hayatın devamlılığı için olmazsa olmaz yapı taşlarıdır.
Amino Asit Nedir? BCAA Nedir?
Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Her birisi çok farklı zincir dizilimlerinden oluşur ve bu zincirlerin diziliş şekli amino asit ne işe yarar, özelliği nedir sorularının cevabını verir kısacası adını gösterir. Tüm canlıların yaşamını devam ettirebilmek için nitrojene ihtiyacı vardır. İşte bu nitrojeni onlara proteinler ve onların yapı taşlarını oluşturan amino asitler sağlar. Bu durum sindirim esnasında oluşur. Hayatımızın devamlılığı için et, süt gibi protein kaynakları olmazsa olmazdır. Proteinin saçlarımızın uzaması, dokularımızın yenilenmesi gibi hayati fonksiyonlar için olmazsa olmaz olduğunu proteinler isimli yazımda anlatmıştım. İşte sindirim esnasında besinler ile aldığımız proteinler amino asitlere dönüştürülür.
BCAA (Branched Chain Amino Acid) ler amino asitlerin çeşitlerindendir ve dallı zincir yapılarından dolayı bu isimle adlandırılırlar. Peki bunların normal amino asitlerden farkı nedir?
Farkı diğer amino asitler gibi karaciğerde metabolize olmamalarıdır. Bunlar direk olarak kaslar tarafından emilerek kullanıma hazır enerji oluştururlar. 3 tanedir;
- 3-valine
- Isoleucine
- Leucine‘ dir.
Günümüzde kullanılan protein tozlarında genellikle BCAA bulunmaktadır ancak seviyeleri düşüktür. Amino asitler ve BCAA lar özellikle kas yapılandırılması konusunda olmazsa olmazdır. Enerji üretimi ve yağ yakımı konularında da çok faydalı oldukları bilinmektedir. Normal şartlarda dahi vücudumuzun bu maddelere ihtiyacı varken spor yapıldığında, özellikle de ağırlık çalışmaları sonrasında, ihtiyaç kat ve kat artmaktadır. Çünkü parçaladığımız kas hücrelerinin tekrardan onarılması bu maddeler ile olmaktadır.
Amino Asit Çeşitleri Nelerdir?
20 civarında amino asit çeşidi bulunmaktadır. Zincir şemalarının dizilişi bu çeşitliliği yaratmaktadır ve çeşitlilik beraberinde kullanım farkları yaratmaktadır. Bu 20 çeşidin 8 tanesi “temel amino asitler” (essential amino acids) olarak adlandırılır. Diğerlerinden farkları vücutta üretilememesi yani mutlaka dışarıdan alınma zorunluluğu bulunmasıdır. Aldığımız gıdalarda ve takviyelerde bu temel amino asitlerin bulunması gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda kaslara protein sentezlenmesinde sadece bu temel olanların kullanıldığı farkedilmiştir. Diğer çeşitler hayati fonksiyonlarımız için kullanılmaktadır.
Temel Amino Asitler
- Valine: Ette, mantarda ve tahıllarda bulunur, kas dokusunun onarımına yardımcı olur.
- Isoleucine: Balık, tavuk, yumurtada bulunur, kan şekerini düzenler.
- Leucine: Kaşar peyniri, susamda bulunur ve en iyi amino asittir. Aynı zamanda BCAA’dır. Kemik yapısına, iskelet sistemine, deri dokusuna, kan şekeri seviyesine ve kas kramplarının önlenmesine katkıları çok yüksektir.
- Histidine: Yumurta ve ette bulunur, doku tamiri görevi yapar.
- Lysine: Soya, bezelye ve ıspanakta bulunur. Kemik gelişimini kalsiyum emilimini destekleyerek sağlar, nitrojen seviyesini dengeleyerek bitkin düşmemizi önler.
- Methionine: Balıkta bulunur, testosteron seviyesini yükselterek, kas gelişimini arttırır, aynı zamanda yağ yakımı hızlanır.
- Phenylalanine: Bademde bulunur, sinir sistemini dengeler böylece sporda motivasyon artışı sağlar.
- Typropran: Çikolata, muz ve süt ürünlerinde bulunur, serotonin ve melatonin gibi hormonların salgılanmasını sağlar.
Temel Olmayan Amino Asitler (Non-essential Amino Acids)
- Arginine, Aspartic asit, Glutamine, Glutamik asit, Serine, Tyrosine, Alanine, Cysteine, Glycine, Proline, Threonine
Temel amino asitler genel olarak tablet halinde kompleks formda satılmaktadır. Ancak temel olmayanlar ayrı ayrı satılmaktadır. Bunlar hakkında bilgi diğer yazılarımızda mevcuttur.
Amino Asit Kullanmalı mıyım?
Vücudumuz spor esnasında ve sonrasında ihtiyacımız olan nitrojeni beslenme ile alamazsa bu durumda yöneleceği kaynak kaslarımız olmaktadır. Bu durum bize kaslarımızın küçülmesi olarak gözükmektedir. Eğer beslenme yolu ile yeterli miktarda alamadığımızı düşünüyorsak ve bunu gözlemleyebiliyorsak takviye alımına yönelmemiz gerekmektedir. Beslenmemizde protein dolayısıyla aminoasit eksik alındığında, enerji ihtiyacımızı karbonhidratlar ve yağlardan sağlarız. Ancak kaslarımızın onarımı için vücudumuza bir şey almadığımız için zaman içerisinde kan hücrelerimizdeki hemoglobin proteinlerinin kullanımı söz konusu olacaktır ki, bu durum anemi yani kansızlık olarak adlandırılır.
Ağırlık çalışan insanlar üzerinden konuşalım. Kas yapılandırılması için ihtiyaçları olan proteinleri almadıkları takdirde vücuttaki protein deposu olan kaslar parçalanacak, burada bulunan proteinler amino asitlere dönüşecek ve kullanıma hazır bir amino asit havuzu oluşacaktır. Her ihtiyaç duyduğumuzda bu durum aynen devam edecek ve böylece kas kütlesi her geçen gün küçülecektir.
Ağırlık Çalışması Yapanlar Ne Kadar Amino Asit Kullanmalıdır?
Piyasada amino asit komplex formda yani çoğunu içeren ürünler ve BCAA lar olarak iki çeşit bulunmaktadır.
Protein Tozu mu Amino Asit mi?
Protein tozu günlük protein ihtiyacımızı besinler ile karşılayamadığımızı düşündüğümüz dönemlerde uygun olacaktır. Hatta içeriğinde çok fazla katkı maddesi olmayan ürünleri tercih ettiğimizde yemek yiyemediğimiz ve öğün atladığımız durumlarda bile bir ölçek protein tozu kullanabiliriz. Bu durum tamamen günlük aktivitemize göre yapacağımız protein ihtiyaç hesabıyla ilgili bir durumdur. İhtiyacımız besinler ile karşılayabiliyorsak toz olarak almaya gerek yoktur.
Amino asit kullanımı kas kütlesi ile alakalı bir durumdur. Kütle artışı ve kas yapılandırılmasını hızlandırmak istiyorsak kullanabiliriz. İhtiyacımız olduğunu hissetmemiz kolaydır. Spor esnasında bitkin düştüğümüzü hissediyorsak ve istediğimiz set sayısı ve tekrarına ulaşamıyorsak, spor bitiminde yemeğimizi yememize rağmen hala vücudumuzun toparlanamadığını hissediyor ve bitkin düşüyorsak amino asit kullanımına ihtiyacımız var demektir.
Kas Kütlesi Arttırma Döneminde
Bu dönemde Amino kompleks olarak kullanmamız uygun olacaktır. Alacağımız ürünlerin içeriklerini mutlaka kontrol edelim ve temel olanların hepsini içerdiğine emin olalım. Kullanım şekli yaptığımız sporun ağırlığı ile orantılıdır. Kullandığımız kutuların üzerinde genellikle kullanım önerisi bulunmaktadır. Ben burada yazan önerini yarısını kullanmanın yeterli olacağını düşünüyorum. Örneğin Gaspari Amino Max bu konuda başarılı bir üründür ve içerdiği BCAA seviyeleri yüksektir. Bu ürünün kullanım şekli olarak 5 tablet spor öncesi, 5 tablet spor öncesi olarak belirtilmiştir. Ben bunun yerine 2 tablet spordan 30 dk önce ve 3 tablet spor sonrasında kullanımın yeterli olacağını düşünüyorum. Diğer bir kullanım şekli hemen spor sonrası ve yatmadan önce alımıdır. Bu durum bize gece dinlenme esnasında yani kas gelişimimizin en yoğun olduğu dönemde çok faydalı olacaktır.
Yağ Yakımı Ve Düşük Karbonhidrat Döneminde
Bu dönemde BCAA kullanımı daha uygun olacaktır. Çünkü kaslarımıza spor esnasında ihtiyacı olan karbonhidrat ve şekeri vermediğimiz için kaslarımızın enerji ihtiyacı sorunu ortaya çıkacaktır. Biraz önce söylediğimiz gibi BCAA’lar karaciğer de sindirilmezler ve direk olarak kaslara gönderilir ve kasların enerji, yapılandırılma ihtiyacı için kullanılırlar. BCAA’ların gün içerisinde istediğimiz zaman alımı söz konusudur. Vücut ağırlığı ile orantılı olarak alınmalıdır. Müsabakalara hazırlanmıyorsak günlük 5 ile 10 gr arası kullanımı yeterli olacaktır. Bunu da yine spordan 30 dk önce ve hemen spor sonrasında kullanmak en faydalı kullanım şekli olacaktır.
salam hocam.amino 8000ni spor yapmadigim gunlerde alsam olurmu?spor yaptigim gunlerde ne qeder kullanmaliyam yapmadigim gunlerde ne qeder?tesekkurler
bu konu çok detaylıdır. nasıl bir fiziğe sahipsiniz ve nasıl bir fizik istiyorsunuz ve bun göre nasıl bir antrenman uyguluyorunuz. bunun yanında nasıl besleniyorsunuz ve nasıl takviyeler kullanıyorsunuz. bunları cevaplandırdıktan sonra bu ürün hakkında cevap yazılabilir. isterseniz bu konuyu bilgili olduğuna inandığınız bir supplement satıcısına giderek yüzyüze detayı konuşarak planlayabilirsiniz.
Hocam iyi gunler pro garnier karbonditrat tozu kullanmaya basladim yanindada arg 1250 geldi bu arg 1250 nin zarari varmi zayifim kilo almak istiyorum aslinda fazla spor yapmiyorum evde dambillarla takiliyorum bu arg 1250 kullanmaya korkuyorum sizce nasil hocam
dediğin kadar spor yapıyorsan arginine için erkendir kullanmanı önermem.
Merhaba hocam ben duzenli spor yapiyorm belli bir sure whey proteini ve bcaa kullandim simdi bir ay ara verecegim takviyelere ama spora normal bi sekilde devam edecegim 1 ayin sonunda amino – bcaa ve creatine kullanacagim bnlar hap ve kapsul seklinde sizce ucunu bi arada almamin bi sikintisi olur mu acaba simdiden yardiminiz icin tesekkurler.
amino ve bcaa yı birlikte almana gerek yok. tavsiyem bir kürde aminoasit aldıysan diğerinde bcaa almandır. ama kreatin alabilirsin.
yardiminiz icin tesekkurler hocam. Sadece bir kurde amino aldiysan digerinde bcaa al demissiniz tam olarak anlayamadim tam olarak acarsaniz cok minnettar olurum. Cok tessekkurler
yani aminoyu kullan bitince bcaa kullan demiek istemiştim.
Hocam Merhaba
Spora başlayalı 15 gün kadar oldu ama daha önce de yapmışlığım var vücut tamamen yabancı değil. Temmuzda düğün var diye vücut şekle girsin istedim. Aminomax 8000 4 önce 4 sonra olacak şekilde ek besin alıyorum. Haftanın 5-6 günü çalışıyorum ama büyük bölümü kol ve omuz, 1,84 90 kiloyum göbek var. Koşu bandı ya da kardiyo yapmıyorum.
Sizce vücut bu süre zarfında şekle girer mi yoksa göbek erimediğinden ötürü cok daha kaba bir görüntüye mi ulaşırım. Ön görünüz bu sistemim de devam ederken nedir ? Teşekkürler
Öncelikle geçmişte yaptığın spor bugüne faydalıdır ancak ara verdiğin için yeniden bir alışma dönemi yapmak zorundasın ki bu dönemde de besin takviyesi önermem. Temmuza kadar yağ yakımını daha hızlı bir hale getirmen gereklidir. Kardiyo programını fitness programı ile birleştirmen olmazsa olmazdır yoksa sadece daha iri ancak göbekli olduğun için fit bir görüntüye ulaşamayacaksındır. S-ON2 Kardiyo ile Yağ Yakımı programını uygulayabilirsin. 12 haftada hem çok ciddi yağ yakacak hem de kas kütleni arttırabileceksindir.
Merhaba himmet bey.
Gün icinde protein anlaminda bir sporcu gibi beslenmiyorum.ancak antemandan önce ( bcaa 2:1 oranli) 2 toz kapsül ve hemen sonrasinda 2 toz kapsül. Almis olsam vede sabah uyaninca 1 toz kapsül daha alsam ve döngü böyle olsa. Bir gelisme saglanir mi. Aciklarsaniz sevinirim. Teşekkürler
Yaptığınız spor, metabolizma hızınız, beslenmeniz gibi çok fazla faktör vardır bunu etkileyecek.
Merhaba Hocam,
Şuan Definasyon dönemindeyim . Sadece BCAA ve Glutamine’ i aynı anda kulanabilirmiyim diye sormak istiyorum..
yada Carnitine – BCAA – Glutamine..
Kullanılabilir bir sağlık problemi yoksa
Hocam merhabalar bir sorun olucak size bir çok yazınızı “kreatin,kilo aldiricilar,bcaa vs” okudum bilgilendim teşekkür ederim 🙂 ancak sorum sudur ki aynı anda kreatin ve bcaa alımında sorun yasanirmi yada bugün biri öteki gün birimi kullanmaliyim.. spora yeni başladım beslenmem düzgün ancak uyku problemim var günde 19saate kadar uyanık duruyorum ve istediğim kiloyu alamıyorum spordan sonra şiddetli ağrılarım ve ertesi gün kasilmalarim olmakta sizce ne yapmalıyım şimdiden tesekkurler 🙂
öncelikle spora yeni başladıysan takviye kullanmamalısın. vücudun kendisi doğal yollardan ihtiyacını karşılamayı br öğrensin. bir ikincisi uykunu 6 saatin altında alırsan vücuduna gelişmekten ziyade zarar verirsin. aşırı ağrıların oluyorsa spor programın da aşırı demektir.
Merhaba hocam,
18 yaşındayım judo sporu yapıyorum. Haftanın; 4 günü judo antrenmanları, 2 günü ağırlık antrenmanları yapıyorum. Müsabakalara 2 aylık bir süre kaldı. Artık haftanın bir günüde koşu antrenmanları başlar. 3-4 kilo kadar fazlam var. 63 kiloyum 60 kğ da müsabakalar yapacağım. Protein, aminoasit ve mutivitamin gıda takviye olarak kullanıyorum. Kilo vermem gerektiği ve verdiğim kiloyu korumak için karbonhidrat ve şekerli gıdalardan uzak duruyorum. Daha çok protein (süt,et,yoğurt, k.fasulye, k.mercimek) ağırlıklı besleniyorum fakat yumurta ve beyaz peyniri yiyemiyecek derecede sevmiyorum.
Bu durumda sizin tavsiyeleriniz nedir ? Protein, aminoasit ve mutivitamin gıda takviyelerini nasıl kullanmalıyım, bunlara eklemem gereken bir şey var mı ? Kilo vererek ve verdiğim kiloyu ve form ve enrjimi koruyarak performansımı düşürmeden nasıl beslenmeliyim.
Teşekkür ederim.
Senin hedefin kilo olarak tartıda az görünmek. dolayısıyla beslenme şeklin çok uygun değil gibi. kas oranını arttırır yağ oranını zaltırsan yine kilon aynı kalacaktır. ya kazandığın kastan daha fazla yağ yakacaksın ya da kas artışını durduracak yağ yakımını yine hızlandıracaksın. zaten son dönemde su alımını azaltırsan 1-2 kg tartıda eksik çıkacaksındır. Dolayısıyla besin takviyelerine yönelmeni çok tavsiye etmiyorum özellikle de protein ve aminoasit tarzı. Bunun yerine yağ yakıcılara yönelebilirsin. Sitemde bunlarla ilgili makaleler vardır. Bir de ntrenmanlarına uzun süreli dayanıklılık ve yağ yakımı sağlayacak olan hafif tempo koşular eklersen hedefine ulaşacağını düşünüyorum.
İyi günler. Yaklaşık 3-4 ay BB yaptıktan sonra 7 ay kadar ara vermiştim. 2 aydır tekrar BB ye başladım ve 7 kg aldım. Boy 187 kilo 90 bel 90. Haftada 4 gün antrenmana gidiyorum. Spordan sonra ki gün çok yorgunluk hissediyorum. Yorgunluk,uykusuzuk ve ağrı oluyor. İşim gereği 3 günde bir gece çalışıyorum. Yeterli ve duzenli uyuma konusunda da sıkıntılarım var. Ancak beslenme konusunda sorun yok yeterli. Bu sebeplerle takviye almayi düşünüyorum. Bcaa mi yoksa amino asit kompleksi mi kullanmaliyim? Kreatin e gerek var mi? Tavsiyelerinizi bekliyorum hocam. Tesekkurler
Yaş i unuttum. Yaş 30 hocam
merhaba,
aşırı yorgunluk oluyorsa bunun sebebi uykusuzluk ya da aşırı antrenmandır. besin takviyesi ile bu sıkıntı ortadan kalkabilir ancak sağlıklı olacağı şüpheli olur. bence herşeyden önce uyku düzeni ayarlanmalıdır. ama kesin takviye diyorsanız ben eğer bir sağlık problemi yoksa kreatin önerebilirim. Tabiki su tüketimi ciddi ölçüde arttırılmalıdır bu durumda. Detaylar için Kreatin Hakkında isimli yazımı okuyabilirsiniz.
Selam hocam öncelikle benim 16yasim var,amino megaspor hardcore,aldim ve onun ne ise yarar ve bana zarari benim fitnes ezele cikartmama yardim edermi?etrafli oyrenmek istedim teskkurler
Merhaba almayı öneren kimdir acaba? Alma ihtiyacın olduğunu kim söyledi ki? Öncelikle yaptığın egzersizler önemlidir. Sonrasında nasıl beslendiğin, sonrasında takviye düşünülebilir. Bana sorarsan yaş olarak da ihtiyaç yoktur.
Merhaba hocam.antrenmana yeni başladım 15 yaşındayım amino max kullanmak istiyorum sizce yaşıma göre uyğunmudur? Teşekkürler.
bu yaşta takviye kullanmanı önermiyorum.
Merhaba, nutrabolics amino power 2000 kullanıyorum ve bugün de yine nutrabolics bcaa 6000 aldım. İki ürünü aynı anda kullanabilir miyim? Eğer kullanılmıyorsa sıra ne olmalı teşekkürler..
Aminoasit ve bcaa aynı anda kullanılmamalıdır. Biri bitince diğeri kullanılabilir aslında.
iyi günler siteniz çok güzel özellikle soru cevap kısmınız mükemmel
benim sorum ise optimum gold standart whey kullanıyorum ama spordan sonra ve diğer günlerde yorgunluk oluyor hep uyumak istiyorum acaba sizde bcaa mı almam gerekiyor enerji için yada ne önerirsiniz???
Bir sağlık problemin yoksa eğer creating ve bol su tüketimini öneririm. Vitamin takviyesi de düşünülebilir.
merhaba hocam kolaygelsın. bı sorum olucaktı sıze. 3 aydır spor yapıyorum ve kucuklugumden berı agır ıslerde calısıyorum kemıklerım ırı. annem kucuklugumde hep yumurta yedırmıs bana 🙂 neyse hocan optımum whey aldım yanında amıno ve gulutamınmı alıyım yoksa creteın gulutamınmı yok a hepsını bırmı 🙂 bıraz uzun oldu ama gercekten kalıp felan var kas kutlesı ve ırı guzel bı vucuda sahıp olmak ıstıyorum. boy 1.82 kılo 90 kılomu fazla gostermıyorum ama ırıyım 🙂
Ben besin takviyesi ihtiyacın olup olmadığını merak ediyorum. Takviyeler ihtiyaç hissedilirse kullanılabilir. Bana kalırsa şimdilik hiçbirisini kullanma 🙂
Himmet bey bilgileriniz için teşekkür ederim. Genelde zayıf kişilerin hacim kazanarak kaslanması üzerine dayalı takviye yorumları görüyorum. Ben endomorf diye tabir edilen vücut tipine sahip olduğumu düşünüyorum ve çok kilolu değilim 1,75boy 84 kiloya sahibim. Kas yapmak için protein tozu (optimum gold) almayı düşünüyordum, hacim ihtiyacım yok bir miktar azalması lazım, bunun yanına da karbonhidrat takviyesi de olabilir derken, beslenmemin aslında gayet iyi olduğunu hesapladım. Karbonhidrat takviyesinden vaz geçtim fakat bu sefer protein tozu mu yoksa sadece BCAA yeter mi onu merak ediyorum. Normal beslenmeye BCAA eklenince hem hacim kaybedip hemde kas çalışmama uygun olur mu? Teşekkür ederim.
ben spor yaparken mecbur olmadıkça takviye kullanılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. piyasa bizi bu konuda yönlendiriyor. bence beslenmedüzenli yapılırsa yeterli olacaktır. ancak kesin kullanacağım diyorsan eğer, protein tozundan ziyade aminoasidi öneririm.
Yaklaşık 1 aydır düzenli olarak spor yapmaktayım.Spor salonundaki hocam, sporu daha rahat yapabilmem için spor gıdası takviyelerime ihtiyacım olduğunu söyledi. bir internet sitesinden protein tozu, kretin ve bcaa takviyesi aldım. Uykum düzenli, beslenmem gayet düzgün ama bu ürünlerin kullanımını tam olarak bilmiyorum. Ne zamanları ve kaç ölçek alacağım hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
besin takviyeleri linkime tıklayabilirsin. hepsi hakkında detaylı bilgi burada vardır.
Hocam 19 yaşındayım 53kilo tesadüf eseri sitenizdeyim baya yararlı konular var sormak istediğim konu şu benimyemek sorunum var o yüzdende kilo alamıyorm antreman sırasındada tıkanıyorum bitkinlik oluyor sizce benim takviye olarak almam gerekir takviyelerin bi zararı olurmu bünyem biraz zayıfda 2 aya yakındır spor yapıyorum salonda baya parçalandı vücut ama küçülüyor antreman sonrası ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz.
beslenme önerileri isimli kategorimi incelersen orada bu konu hakkında detaylı bilgi bulacaksındır. takviyeden ziyade beslenmene dikkat etmen gerekir.
Hocam merhabalar selçuk ben.Tesadüf eseri sitenizi keşfettim ve ilginiz gerçekten takdire şayan.Spora baslayali 3 ay oldu normal besinleri elimden geldigince özenle almaya çalışıyorum ek olarak optimum whey gold protein tozu ve optimum creatin kullanıyorum.Bunlara ilave olarak ilk fırsatta aminoasitmi yoksa bcaa destegimi almalıyım ve bu üçlüyü nasıl bir siralamayla kullanmaliyim .tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
merhaba selçuk, aminoasit komplex ile başlayabilirsin. aminoasit, protein tozu ve kreatini bir arada kullanırsın. aminoasit bitince bcaa takviysine geçersin. bununla birlikte diğerlerine de devam edebilirsin. ancak şunu da söylemeliyim ki spora başlayalı daha 3 ay olmuş. takviye kullanmana gerek olduğunu düşünmüyorum. zamanla eksikliğini hissedersen kullanırsın bence.
Hocam merhaba. 10 aydır düzenli spor yapıyorum. boyum 1.79, yaşım 24, kılom 70. sporun ilk 4-5 ayı proteın kullandım sonra kestim. şimdi tekrar başlamayı planlıyorum. Amıno asir, cretain ve gulitamın düşünüyorum. Amıno ve cretaının bir arada kullanılması cevaplarınızda mantıklı geldi. Peki hocam bunların yanına gulitamını eklemek nasıl olur?
ihtiyaç duyuyorsan kullanabilirsin. güzel etki göreceksindir.
Merhaba hocam ben 17.5 yaşındayım yaklaşık 7 8 aydır vücut geliştirme yapıyorum günlük protein alınımına dikkat ediyorum yani kuru yemişler sebzeler ton balıgı peynir süt vs vs sporu evdeki aletlerimle yapıyorum ama artık daha fazla gelişmesini istiyorum şuana kadar hiç ek besin kullanmama rağmen bayağı gelişme oldu ama artık ek besin almayı düşünüyorum ama protein tozu mu yoksa amino asit mi kullanmalıyım kararsız kaldım hocam sizin fikriniz nedir şimdiden çok teşekkür ederim.
bu yazıda protein mi aminoasit mi diye bir başlık açıp konuyu aydınlatmıştım aslında.
Merhaba hocam, öncelikle size bir sorum olacak. Ben bir internet sitesinden Olimp Amino 5500 isimli bir ürün aldım.Uzun mesafe koşusu yapanamatör bir atletim.Çok ağır antrenmanlarım var, sizce bu ürünün bana zararı olur mu ? Ya da yeterli olur mu. Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
amacımız neydi ki? bir de takviye kullanma ihtiyacınız olduğunu mu hissettiniz? yoksa tavsiye üzerine mi aldınız?
Himmet Hocam merhabalar.
Herkes gibi bende bizlere vermiş olduğunuz bilgilerden teşekkür ediyorum. 5 ay önce hobi olarak başlamış olduğum spora 2,5 aydır ağırlık çalışarak devam ediyorum. Yaklaşık bir ay önce Optimum Gold Standard Whey Protein 2273 Gr aldım. Haftada 3 gün spor yapıyorum. Salona gidecğim günlerin sabahında ve spor sonrasında 1 ölçek alıyorum. Spor yapmadığım günlerde takviye olarak almam sakıncalı yada faydalı olur mu? Besinlerden elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum ama yeterli olduğu kanısında değilim.
Birde hocam spor yaptığım günün ertesinde çalıştığım bölgelerde ağrılar oluyor uyku yetmiyor ve hafif kırgınlık oluyor. Bu nedenle BCAA takviyesi almamı uygun görürmüsünüz ? Alırsam hangi marka ve kaç ölçekte almalıyım. Aklımdan geçen markalar;
– Scivation Xtend 375 Gr
– Weider Premium BCAA Powder 500 Gr
– Gaspari Amino Last 420 Gr
– Vpx Power Shock Amino Nitrate 364 Gr
– Scivation Xtend 375 Gr
– Dymatize BCAA Complex 5050 Toz 300 Gr
Çok uzun oldu biliyorum ama hakkınızı helal edin hocam 🙂 Başarılarınızın devamını diliyorum. Teşekküler..
Spor yapmadığın günlerde bahsettiğin takviyeleri almana gerek yok. Sadece spor yapığın günlerde uykunu uzatmaya çalış derim. Aminoasidin faydası olur. weider gaspari ve dymatize iyi ürünlerdir. Bunlardan istediğini kullanabilirsin. Bunun dışında kreatin kullanımını da düşünebilirsin. ASma haftada 3 gün aşırı bir yüklenme değildir. Sanırsam uykuyu az uyuyorsun. Bu kadar zorlanmaman gerekiyor. Belki de sporda gereğinden fazla yükleniyorsundur.
Merhaba hocam,
Sakatlık yüzünden spora 4 ay ara vermem dışında 1,5 senedir düzenli fitness ve cardio yapıyorum. Hatırı sayılır bir kilo verdim ancak vücudumun bazı bölgelerinde (iç bacak ve kol içleri) gevşeklik olduğu için şu an %22 olan yağ yüzdemi azaltmak istiyorum. 170 cm boyunda 55 kg ağırlığında olmama rağmen, yağ yüzdesi ve vücut hatlarım yüzünden balık etli gözüküyorum.
Düşük karbonhidrat aldığım ve aç karnına cardio’yu sevdiğim için kas kaybını önlemek adına bcaa kullanmak istiyorum.
Günlük beslenmemde et, süt, yumurta ve yoğurt mutlaka var. Karbonhidrat olarak sebze, leblebi ve yulaf kepeği tüketiyorum. Tanita cihazıyla vücut analizi ölçümlerinde vücudumdaki protein miktarı fazla çıkıyor.
Merak ettiğim şeyler ise şunlardır; beslenmeme dikkat ederken ve vücumda protein fazlası varken bcaa kullanmam uygun mudur ve bcaa östrojen hormonunu azaltıcı/baskılayıcı etki yapar mı?
Uzun yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. 🙂
Merhaba İrem,
BCAA kullanabilirsin. Bir problem yok. Hormonlarla ilgili de bir problem olmaz çünkü zaten BCAA dediğimiz normal besinlerden üretilen bir şeydir.
Hocam selamlar. 1.83 boyunda 90 kiloyum. Ağırlıklı olarak göğüs , kol , omuz ve sırt çalılıyorum. Karın bölgesi çalışıyorum.. Ancak benim karın , bel ve kalça bölgemdeki fazlalıktan kurtulamıyorum. Arkadaşım alman malı hardcore pnp serisi xtramin pro-2700 amino asit hediye etti. Tablet olarak.İlk sorum bu ürünü kullanmalı mıyım ? İkinci sorum eğer kullanın derseniz yanında ekstra olarak ne almalıyım (l-karnitin vs. gibi) . Kol , göğüs ve omuz bölgesini geliştirip karın ve bel bölgemi inceltmek istiyorum anlıcanız , nasıl bir egzersiz yapıp ne kullanmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim…
Çok detaylı sorular sormuşsun 🙂 Ancak sorularının cevabı uzun bir çalışma sonrasında verilebilir çünkü kişiler farklı geçmişe, farklı metabolizmaya ve farklı vücut şekline sahiptir. Kişiye özel program için linke tıklayabilirsin. İyi günler dilerim.
=) Cevap için teşekkürler öncelikle . Programı inceliyorum şuan. Peki l-karnitin kullanı mı ve amino asit kullanı mı hakkında ne önerirsiniz ?
Besin takviyeleri isimli kategorimizde bu takviyeler ile ilgili çok detaylı bilgi bulunmaktadır.
hocam ben 16 yasındayım 4 aydır fıtnes yapıyorum antreman hıcam amınoasıt gereklı olduğunu soledi bende bunu uzerıne aldım fakt annemın dedıgı vücuda zararı var akcıgerı bıtırıyomus dogrumudur hocam yada bırzararı varmı ?
Akciğere zararı olmaz ancak takviye yerine beslenme ile ihtiyaçları karşılamak çok daha doğrudur. Benim de tavsiye takviyelerden önce besinleri kullanman. Eğer yeterli gelmediğini sen hissedersen o zaman takviyeye yönelebilirsin.
Hocam yorumlardan da görüldüğü üzere en az benim kadar bi çok arkadaşım verdiğiniz bilgilerden acayip derecede memnun, o yüzden konuşmamın başında emeğinizden dolayı cok teşekkür etmek istedim…ve cok fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum 2 yıldır hiç ara vermeden düzenli bi şekilde bu sporu yapıyorum ve elimde şu an kullanmak için beklettiğim multipower whey ve bsn no xplode var sizin yazılarınızı okuduktan sonra bunlara amino eklemenin en mantıklısı olucağı kanaatine vardım ve araştırmalarım doğrultusunda üniversalin animal pak aminosunu almak istiyorum (içeriğinin oldukça uygun olduğundan bunu tercih ettim)…boyum; 1.82 kilom;77 yaş;23(yukarıdada belirttiğim gibi iki yıldır düzenli olarak vücut çalışıyorum)…size bu nokta sorum sunlar :
1)sizce kombine ettiğim markalar uygun mudur(uygun değil onun yerine şunu al deyip tavsiye edebileceğiniz her türlü markaya açığım, ayrıca ilk defa nox ve amino kullanıcam)
2)eğer uygun derseniz kullanım sürelerini nasıl ayarlamalıyım(spordan 30 dk önce veya sonra vs. Gibi,ve en cok merak ettiğim off günlerinde amino kullanımı buna da değinirseniz cok sevinirim)
3)bu animal pakta jelatin tarzı şeyler var mıdır(vücut yapalım derken dinden imandan olmayalım sonuçta
Merhaba Gökhan,
Övgülerin içi teşekkür ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
Sorularına gelirsek:
1)Elindeki ürünleri kullan. Sonuçta alınmışalınmıştır 🙂 Ama tükettiğin zaman biraz daha büyük firmaları tavsiye ederim. İçerik olarak zaten hepsi birbirine yakın aslında ama yine de Gaspari, Weider, Dymatize, GNC benim kullanmayı daha çok tercih ettiğim markalardır.
2)Bsn no xplode u spordan 30-45 dk önce bir ölçek alsan yeterli olur. Sadece spor günlerinde kullanırsın. Whey spordan hemen sonra bir ölçek alırsın. Bunun dışında eğer protein konusunda eksikliğin varsa hesap yapıp ara öğünler olarak ekleyebilirsin.
3)Animal pak ı genellikle kahvaltı ile birlikte ya da kahvaltının hemen bitiminde önermekte üretici firma. Ancak jelatin konusunda yorum yapamayacağım. İçeriğini tekrar inceledim o şekilde birşey yazmamış ancakyine de böyle bir konuda yorum yapmamayı tercih ediyorum 🙂
Hocam öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim…bundan sonra seçim yaparken söylediğiniz firmaların ürünlerini araştırıcam…
ayrıca hocam sizce nox+whey in yanına(kas olarak kütle kazanmak acısından) amino mu alsam daha etkili olur yoksa creatine mi…(bu arada sağlık acısından bi zararı olır mu bu kombinenin?) bu sorumuda cevapsız bırakmazsanız cok sevinirim hocam şimdiden teşekkür ederim bol kaslar
Merhaba Gökhan,
Bu kombinede sıkıntı olmaz. Kullanabilirsin. Ancak yazımı okuyup özellikle kreatin konusunda gerekli süreden sonra ara vermelisin. Bir zararı olmaz.cAminoasit kas gelişiini iyi destekler. BCAA da öyle. Kreatin spordaki performansını arttırır. Bu şekilde daha çok yüklenebilirsin. Ana mantık bu şekilde. Aminoasiti bir kutu kullanıp bitiminde bir kutu BCAA kullanabilirsin. Ama kreatin dediğim gibi kütle yani bulk dönemi için daha uygun olur.
merhaba hocam,benim sorum şu şekilde olacak,4 ay önce spora başladım,36 yaşındayım 176 boy 80 kiloyum,2,5 yıl önce sigarayı bırakınca yaklaşık 25 kilo aldım,bu 4 ay içinde 8-9 kilo kadarını verdim,şimdi biraz kas yapmak ve kardio ilede karın ve bel bölgesinde kalan fazlalıkları eritmek için çabalıyorum,geçen ay waiderin whey proteinini aldım,(bunun dışında günlük dietle 100-120 gram doğal protein ve 300 gr. yakın doğal karbonhidrat alıyorum)onu kullanıyorum,araştırırken creatinle tanıştım,geçen haftada muscle pharm creatin aldım (yüklemesiz) bugünde bcaa 6000 aldım gasparinin, bunları nasıl kombine yapmalıyım? diğer bir sorumda,whey protein yerine kilo aldırıcı kullansam nasıl olur? çünkü onda daha fazla protein ve karbonhidrat var muscletech in bir ürünü gözüme çarptı ve ilgimi çekti,çünkü yaklaşık olarak ağırlık antremanlarımdan sonra 20 dakikaya yakın koşuyoum ve çok düşüyorum,bana bu konudaki öneriniz ne olur?
Merhaba Ali,
Aslında ben besin takviyesi konusunda çok tavsiyede bulunmak istemiyorum. Çünkü sağlık durumun vs bu konuda çok önemli. Senin durumundaki bir kişiiçin genelleme yapacak olursak, günlük 2 ölçek protein tozu kullanılabilir. Bunun bir tanesi sabah kalkar kalkmaz bir tanesi de spordan hemen sonra olabilir. Böylece 170 gr civarında protein almış olursun. Bunun yanında alınabilecek karbonhidrat kabaca 300 gr olmalıdır ki bu kadar alıyorsun. Dolayısıyla gainer kullanmana gerek olmadığını düşünüyorum. Protein tozu ile devam edilebilir. Kreatini spordan 30 dk önce 1 çay kaşığı kadar alırsan sporda daha iyi bir performans çıkarırsın, spordan sonra öğününle birlikte alırsan toparlanmanı hızlandırmış olursun. Burada seçim senindir. BCAA da spordan 30-45 dk önce ve spordan hemen sonra 2 doz halinde alınabilir. Kaçar tablet kullanılacağı ise yapılan spor ile alakalıdır. Ağırlığına göre kutunun üzerinde yazan uyarılar da dikkate alınarak kullanılabilir.
Hocam selamlar, protein olarak nitrotech performance series bcaa olarak scivation xtend kullaniyorum. Bcaa’dan cok memnunum inanilmaz bi toparlanma yapiyor, kas agrisi vs gibi sorunlar hic yasamiyorum. Yanina ayriyetten amino almali miyim yagsiz kas kutlesi hedefliyorum. Gecen sene proteinle weider amino liquid kullanmistim baya olumlu etkiler aldim simdi bcaa ile kombin yapmali miyim?
Merhaba Burak,BCAA kullandığın dönemde ayrıca aminoasit kullanmana gerek yok. Elindeki kutuyu bitirdiğinde aminoasit kompleks kullanırsın. Şu anda ilave yapma.
Hocam oğlum 15 yaşında 3 yıldır güreş sporu yapıyor bal,ceviz,et türü yok denecek kadar az ( zorla)yiyiyor antremanlar ağır geçiyor hocası da vücut olarak kas yapın gelişmiyor deyince bende Tr-Power Amino 2000 Bcaa-Gluta-Karnitin, 150 Tablet aldım enerji ,güç ve antremanlardan sonra kas ağrıları olmasın diye antreman öncesi 1 sonrası 1 tablet kullanmayı düşünüyorum önerileriniz.Teşekkürler
Merhaba Turgay,
Aldığın ürünü söylediğin şekilde kullanabilirsin. Antrenmandan 30 dk önce 1 tablet, antrenmandan hemen sonra 1 tablet olarak alınabilir. Daha iyi markalar da bulunmaktadır. Bunu da söylemeden edemeyeceğim. Elinizdeki ürünü bu şekilde kullanın isterseniz bitirdikten sonra benimle tekrar iletişime geçip hatırlatırsanız yardımcı olurum.
Bemim sorum şu hocam proteyın tozuyla beraber toz bcaa beraber karıştırılarak kullanılırmı gasparı amıno max 8000 kullanıyorum içinde yeteri kadar bcaa var ama bana göre yeterlı degıl toz bcaa kullamak isterim.
Söylediğin ürün BCAA açısından en yoğun olan ürünlerden birisi. Başarılı bir ürün seçmişsin. Protein tozuyla birlikte kullanırsan başarılı olacaktır. Yanında BCAA kullanmana gerek yok. Kutu bîtince BCAA alırsın. Onunla devam edersin. Değişiklik yapmak zaten iyidir.
Gerçekten güzel bir siteniz var.Benim amino kullanımı ile ilgili kafama takılan sorular var.Bence bir porsiyonda 5 tablet bence yetersiz eğer kas gelişimi istiyorsak daha yüksek oranda alınmalı 5 tablet ancak kası korumaya yardımcı olur.Ben amino maxı spordan önce 10 tablet spordan sonra 10 tablet gitmediğim zamanlarda gene 10 tablet olarak alıyorum bir yan etkisi olmadı ve gerçekten faydası oldu güç artışı anlatılamaz.Zaten bir porsiyon protein tozunda ortalama 25 gram protein var.5 amino asitte amino maxda 10 gram civarı protein var.neden 5 tabletle yetiniyimki aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler.
Merhaba Gökhan,
Bu tarz ürünlerde kullanım talimatlarının dışına çok fazla çıkmamak gerekir. Eğer enerji ihtiyacın varsa aminoasite ilave olarak kreatin kullanabilirsin. Ya da spor öncesi preworkout ürünleri kullanabilirsin. Esas olarak enerji ihtiyacını besinlerle almaya çalışmak daha da uygun bir yoldur. Spordan 1,5 saat önce karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme yapıp sonra spora çıkarsan çok daha enerjik olacaksındır. Yine yetersiz ise kreatin kullanımı yoluna gidebilirsin. Bunun yanında vitamin ve omega 3 de alabilirsin. İyi günler dilerim.
himmet bey konu için tesekkurler yanlız benım anlamadıgım spora yenı baslayanlar ıcın ne tavsıye edıyorsunuz ben 2 aydır duzenlı spor yapıyorum ama cokta degısıklık oldugu soylenemez vucutta.Ne kullanmalıyız yardımcı olursanız sevınırım
Merhaba Levent,
İşin açıkçası spora yeni başlayanlar için düzgün beslenme, iyi dinlenme ve düzenli spor tavsiye ediyorum. Sporun ilk 1-2 ayı zaten olabildiğince kasları alıştırmak ve ileride yapacağımız zorlamalara ortam hazırlamak maksatlı olmalıdır. Bu sebeple vücudu geleceğe hazırlamak gerekli. Bu dönemde aşırı bir zorlama yapılmamalıdır. Bu sebeple besin takviyesi kullanımı da gerekli değildir. Ancak koşulların bu durum için çok uygun değilse, takviye kullanmayı düşünebilirsin. Kullanacağın takviye de amacına ve uyguladığın spor programına yönelik olmalıdır. Fitness ve vücut geliştirme programları konusunda yazdığım yazı bazı sorularına cevap olacaktır. Linki bir incelemeni tavsiye ederim. İyi günler dilerim.
cok tesekkur ederım butun sorularımın cevabını buldum
Rica ederim. Sağlıklı fit günler dilerim
Hocam öncelikle site için emeğinize sağlık. Aradığım her şeyi bulabiliyorum.
Anladığım kadarıyla aminoasitler proteinin bir adım sonrası. Protein tozlarını incelediğimizde birçok aminoasidi içerdiğini görüyoruz. Bu durumda ya protein tozunu ya da aminoasidi mi tercih etmeliyiz? Teşekkürler…
İltifatin için öncelikle teşekkür ederim.
Evet amino proteinin vucuttaki ileri boyutu diyebiliriz. Ancak kullanıma bağlı olarak ikisi de kullanılabilir. Protein tozu kullanımı günlük protein ihtiyacını karsilamakla alakalı bir durum. Protein sadece kaslarımız için gerekli değil. Protein yenilenme sürecinde tüm hücrelerimiz için gereklidir. Eğer beslenme ile vücut için gerekli proteini alamıyorsan toz kullanabilirsin. Aminoasit ve özellikle içerdiği BCAA lar yogunlukla kaslarda kullanılırlar. Kasların daha sıkı olması için amino kullanılabilir. Ayrıca spor oncesinde amino kullanımı sporda kasları bir yandan parcalarken bir yandan yapilandirmamizi saglar. Spor sonrası amino ise hızlı toparlanmayı saglar ve yorgunluk ve kas ağrılarını engeller. Dolayısıyla ikisi de kullanılabilir. Ayrı ayrı veya birlikte. İyi çalısmalar dilerim
Siteniz hayırlı uğurlu olsun, çalışmalarınız da başarılar dileriz.
Görüşmek dileğiyle…
Teşekkürler, sizlere de iyi çalışmalar dilerim. Yorumlarınızı beklerim