İçindekiler
Kardiyo Nedir?
Kardiyo adından da belli olduğu gibi kalp atımı ile alakalı bir durumdur. Nabız atım sayısının egzersiz boyunca değiştirilmesi suretiyle kan akış hızına müdahale etmektir. Kan akış hızı kas gelişimi ve yağ yakımı için en önemli unsurlardandır. Karın kaslarının meydana çıkarılması için yine kardiyoya mutlaka başvurmamız gerekmektedir.
Kardiyo Yapılmalı mıdır?
Kardiyo egzersiz programına mutlaka eklenmelidir. Ağırlık çalışmasıyla ilgilenenlerin genel olarak yaptığı hata kütle alma diğer bir adıyla bulk dönemi denilen evrede kardiyo yapmayı ihmal etmektir. Bu dönemde dahi kardiyo çalışma programımıza haftada 3-4 kez eklenmelidir. Bu durum kalp atım hızını arttıracaktır. Böylece spor esnasında hızlı kan dolaşımı ile birlikte aldığımız gıdaların kana taşınması hızlanacaktır.
Ayrıca bu çalışma döneminin sıkıntısı, spor esnasında nabız hızlanmaması sebebiyle iştah kapanması, yeterli beslenememe gibi sıkıntılardır. İşte kardiyo çalışmaları öncelikle spordan sonra iştahımızın artmasını sağlayacak, böylece ihtiyacımız olan besinleri çok daha iyi bir şekilde elde etmiş olacağız.
Kardiyo Egzersizlerinin Faydaları
Kardiyo egzersizleri öncelikle kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. “Kan dolaşımı” kilo almanın, kilo vermenin, büyüme hormonu salgılamanın, kas gelişiminin temel unsurudur.
Evet kardiyo yapmak çoğu kişinin sevmediği hatta kimilerinin nefret ettiği birşeydir. Ağırlık çalışmaları yüklenme şekli olarak kısa sürelerle yapılan egzersizlerdir. Hedef olarak kendimize bir ağırlık ve tekrar sayısı belirler ve bunu başardığımızda karşılığını direk olarak görüntümüzle alırız. Ancak kardiyo bundan çok farklı bir egzersiz şeklidir. Belirli bir süre boyunca sabit hızda ya da hız değiştirerek düzenli bir yüklenme demektir ki bu durum bizim düzenli olarak çalıştırmış olduğumuz kas lifi tipine terstir. Ama şunu belirtmek zorundayım ki olmazsa olmaz bir egzersizdir.
Kardiyo yapmayı sevmiyor olabilirsiniz ama kardiyo yapmak zorundasınız. Haftada kaç gün yapacağınız ya da günün hangi saatlerinde yapacağınız amacınızla alakalı bir durumdur. Çünkü kardiyo yapmak enerji ihtiyacını yağlardan karşılamak demektir. Bu durum enerji stoklarımızı büyük çoğunlukla kullanmak dolayısıyla ciddi boyutta bir açlık hissi demektir. Böylece spordan sonra çok daha fazla beslenebilmek ve ihtiyacımızı giderebilmek demektir.
Kardiyo sonucunda yağlar kullanıldığından dolayı kasların arasında ve çevresinde bulunan yağların yok olması bize daha sıkı ve diri kaslar sağlayacaktır. Aynı zamanda yağların kullanımı sonucunda açığa çıkan enerji miktarı da daha yüksek olacaktır. Bu durum daha çok çalışabilmek ve sonucunda daha çok gelişebilmek olarak dönecektir.
Kardiyo Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kardiyo çalışmaları planlandığı şekilde yapılmalıdır. Yani şunu demek istiyorum; ağırlık çalışmalarında zamanımız kısıtlı ise şiddeti arttırarak süre azaltmasına gidebiliriz. Setlerde kullandığımız ağırlıkları arttırabiliriz, hareketin daha yavaş yapılmasını sağlayabiliriz, hareketleri compound yani bileşik hareketlerden seçerek tek hareketle birkaç kası çalıştırma yoluna gidebiliriz. Ancak kardiyoyu süreyi kısaltmak maksatlı şiddetlendirmek uygun olmayacaktır. Çünkü egzersiz aerobikten anaerobiğe doğru kayacaktır. Bu durum kas artışı istediğimiz bir dönemde kas kaybı olarak sonuçlanabilir. Planladığımız şekil ne ise o şekilde yapmalıyız. Eğer süremiz yeterli değil ise sıkıştırarak farklı durumlara yol açmaktansa yapmamak daha uygundur. Gerekirse farklı bir zamana erteleyebiliriz.
Bu egzersizlerde önemli husus nabız hızıdır. Nabız hızı aerobik bölgenin dışına çıkmamalıdır. Yani %70 civarında egzersizler yapılmalıdır. Tempo arttırıldığında anaerobik bölgeye geçilmiş olur ki bu sürekli yapılmaması gereken bir durumdur. Nabzımızın %70 civarında dolaşmasını hesaplamak zor geliyor ise nefes testi yapabiliriz. Bu teste konuşma testi diyenler de vardır. Testin yapılışı şu şekildedir:
Egzersiz esnasında konuşmaya çalışırız. Çok rahat bir şekilde konuşabiliyorsak tempomuz yavaş demektir. Hiç konuşamıyorsak tempomuz hızlı demektir. Tempo düşürmeliyiz. Egzersiz esnasında çok uzun cümleler kuramamalıyız ancak konuşabilmeliyiz.
Kardiyo nedir sorusuna cevap vermeye çalıştım. Kardiyonun nasıl yapıldığı konusunda detaylar diğer yazılarımda mevcuttur. Herkese iyi çalışmalar dilerim.
Hocam merhabalar ,benim ust bacak basen ve kalca bolgem yagli squat ve cesitli egzersizler yapsam incelir mi acaba yoksa kasa donusup kalinlihinda bir degisiklik olmaz mi ?
sadece squat vb hareketlerle şekillenme beklemek çok doğru olmaz aslında. daha kapsamlı bir program uygulamanı öneririm. uygulayacağın egzersizlerin kaç tekrar, ne kadar dinlenmeli uygulanması haftada kaç gün uygulanması gibi çok çeşitli sorular kafana takılacaktır. istersen bu konuda detaylı olarak planlanmış olan hazır programımı uygulayabilirsin. S-ON2 Kardiyo ile Yağ Yakımı. videoları açıyorsun ve evde izleyerek uyguluyorsun. 12 haftada söylediğin bölgelerde incelme şekillenme ve sıkılaşma sağlıyorsun.
Kardiyo yaparken çok dikkatli olunmalı gerçektende bilinçli olmak gerekiyor sağlık sorunu yaşamamak için bilen insanlarla işe başlamak çok daha iyi en başlarda spor salonuna gidebilirsiniz mesela ama çok güzel bir konuya değinilmiş teşekkür ederim.
Hocam ben fitness yapiyorm yaklaşık on gündür. Kardiyo yapmak daha istiyorum.2 gün spor 1 gun dinlenme olarak yapıyorum.sizce doğrumu kardiyoyu dinlenme günlerinde yapsam sizce nasıl olur yada nasıl yapmalıyım.
bu konu kapsamlı bir şekilde spor progrmaı hazırlama olayıdır. bu şekilde cevap veremem. daha detaylı çalışmak gerekir. Eğer ilgilenirsen Üyelik Sistemimi inceleyebilirsin.
Merhaba hocam hali sahada futbol oynamak kardiyo yerine gecermi?
Geçer antrenmanın üzerine yapılırsa çok iyi yağ yaktırır ayrıca 🙂
kardiyonun ne olduğu çok güzel açıklanmış elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim. İyi günler dilerim.