Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Pilatesin faydaları nelerdir konusuna girmeden önce “pilates nedir” ve “neden son zamanların popüler spor dalı haline gelmeye başlamıştır” konusuna değinmek istiyorum.

Pilates son zamanların popüler antrenman tekniği. İşin esası bu egzersiz tekniğinin yaratıcısı Joseph Pilates spor dalına Kontroloji adını vermiş ve bu konuda yayınladığı kitabında da bu egzersiz tekniğinin adına Kontroloji adını vermiştir. Ancak vefatından sonra spor dalının adı kendisinin adıyla anılmaya başlamıştır.

Joseph Pilates kimdir?

Joseph Hubert Pilates 8 Aralık 1883 tarihinde, Manchengladbach, Almanya’da doğmuştur. Joseph ailesindeki 4 çocuktan birisiydi ve raşitizm, astım ve romatik ateş rahatsızlıkları olan bir çocuktu. Babası bir jimnastikçi ve annesi ise natüropat yani rahatsızlıkları fiziksel metotlarla tedavi eden bir tür fizik tedavi uzmanıydı. Ailesinin icra ettiği meslekler Joseph’in ileride bu spor dalını yaratmasında çok etkili olmuştur.joseph pilates

1.Dünya Savaşı dönemleri Kontroloji’nin meydana geleye başladığı yıllardır. Joseph ve kardeşi 1. Dünya Savaşı patlak verdiği sırada İngiltere’de yaşayan Alman vatandaşlarıydılar ve savaş döneminde hastalananlara ve yaralananlara müdahale etmeye başladı.

Savaş sonrasında Almanya’ya geri döndü ve hükümet tarafından Alman ordusunu eğitmesi istendi. Tarih kayıtlarında bu dönem çok siliktir. Tam olarak bilinmeyen sebeplerle Joseph’in sevgilisi Clara Zeuner ile Amerika’ya yerleşmesi bu dönemlere denk gelmektedir. Kendisinin Clara ile evlenip evlenmediği tam olarak bilinmemektedir ancak kendisiyle birçok antrenman videosu çektiği bilinmektedir.

1934 yılında “Your Health” (Sağlığın) ve 1945 yılında “Return to Life Through Contrology” (Kontrollü Yaşama Dönüş) isimli iki adet kitap yayınlamıştır. Kendi spor dalının ve felsefesinin yayılması için çok çaba göstermiş olsa da kendi döneminde takdir edilmemiş aksine başarısız olarak değerlendirilmiştir. Yöntemi 1960larda yayılmaya başlamış fakat 1967 yılında 87 yaşında hayata elveda demiş, Clara 1976 yılında vefat edene kadar Joseph Pilates’in açmış olduğu stüdyoyu işletmeye devam etmiştir.

Pilates Nedir?

Pilates egzersizlerinin diğer tüm egzersiz türlerinden farklı prensipleri bulunmaktadır. Pilates felsefesi 3 ana prensibe dayanır. Pilates egzersizlerindeki mantık diğer spor dallarında olduğu gibi vücudun hangi açılarda ya da hangi eklemler üzerinde hareket edeceğinden daha detaylı olarak, hareket esnasında konsantre olunması gereken detaylı hususlar bulunmaktadır. Tüm bu prensipleri uygulamadan pilates egzersizlerinin tam ve doğru uygulandığı savunulamaz.

Pilates Prensipleri

  1. Tüm vücut sağlığı: Akıl, beden ve ruh üçlüsünün koordinasyonunu tanımlar. Aklın vücuda tam olarak hükmedebilmesi, bunun getirisi olarak bedeni maksimum kapasiteyle kullanarak günlük yaşamdaki aktiviteleri çok daha sağlıklı uygulamak ve sonuç olarak daha sağlıklı bir ruh halinin meydana gelmesini sağlar.
  2. Tüm vücut birlikteliği: Hareketler belirli eklemler ya da belirli kas grupları üzerine odaklanmamış, aksine her harekette tüm vücudun bir koordinasyon dahilinde birlikte hareketi söz konusudur.
  3. Nefes: Egzersizlerin tümünde nasıl nefes alınacağı ve verileceği hususu temel dayanaktır. Doğru nefes alınamadığı için yaşam kalitesinin çok düştüğü günümüzde nasıl nefes almamız gerektiğini bedenimize egzersizler ile öğreterek yaşam kalitemizi arttırmayı hedef alır.

Pilatesin Faydaları

  • Pilates hareketleri tüm vücudun bir koordinasyon içerisinde hareket etmesini sağlayarak motorik özellikleri geliştirir
  • Kas kuvvetini ve gücünü arttırır
  • Gün içerisinde kullanmayı bıraktığımız kimi eklemsel açılara tekrar ulaşarak hareket kabiliyetini arttırmak
  • Daha düzgün bir postür ile hareket etkinliğini arttırmak
  • Ani ve sert hareketlerin aksine tüm hareketleri akıcı olarak uygulamayı ve bu sebeple yaşam kalitesinin artmasını sağlamak
  • Daha düzgün bir duruş ve postür sağlamak
  • İnsanın doğasında var olan hareketlerin yeniden kazanılmasını sağlamak
  • Aklın, bedenin ve bunun getirisi olarak ruhun daha zinde olmasını sağlamak
  • Kişisel farkındalığı sağlamak ve bunun sonucunda vücudumuzun hareket kabiliyetinin farkına varmak
  • Özgüvenin artması
  • Her pilates antrenmanı sonrasında mental ve ruhsal yenilenmenin meydana gelmesi. Bu konuyu Joseph Pilates “10 derste farkı hissedecek, 20 derste farkı görecek, 30 derste ise farklı bir bedene sahip olacaksınız” şeklinde açıklamıştır.

Pilates Temel Hareketler

Pilates’in Fundamentals olarak da bilinen temel hareketleri bulunmaktadır. Bu hareketler Matwork, Reformer, Cadillac ya da Tower olarak uygulanmakta olan egzersizlere bir temel teşkil etmekte ve bu sebeple uygulanmaktadır. Temel egzersizler yerde bir makine ve cihaz olmadan uygulanan egzersizlerdir. Ana hedefinin kişiyi günlük aktivitelere hazırlamak, doğru bir postür ile hareket etmeyi öğretmek ve vücuda doğru nefes alarak rahatlamayı öğretmek ve karın kaslarını güçlendirmek olduğunu söyleyebiliriz. Kişi bu egzersizler ile Pilates seanslarına başlar. İyi bir eğitmen burada kişinin postürünü, hareketleri doğru yapıp yapmadığını ve gelecekte uygulatacağı egzersizleri nasıl uygulatması gerektiğini tespit eder ve eğer kişinin belirli konularda ya da belirli eklem açılarında problemleri varsa bunları düzeltme yönünde önlemler alır. Fundamentals kişinin özellikle merkez bölgesini nasıl hareket ettirmesi gerektiğini, nasıl nefes alıp vermesi gerektiğini kişiye öğretir ve bu hareketleri bir refleks haline getirerek günlük yaşamda doğru hareket etmeyi sağlar. Doğru hareket etmek ise kişinin yaşam kalitesini arttırır, enerji seviyesini yükseltir, stres kaynaklarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Pilates Mat Egzersizleri

Matwork egzersizleri Pilates’in sosyal medyada sıklıkla görebileceğiniz ve merkez bölgeyi güçlendirerek eklemlerimizin kullanmayı bıraktığımız açılarda yeniden kullanılmasını hedefleyen egzersizlerden olur. Bu egzersizlerin uygulanmasında bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Sadece mat üzerinde vücudumuzu kullanarak uygulayacağımız egzersizlerdir. Bu egzersizler de genel olarak seviye seviye ayrılarak başlangıçtan ileri seviyeye kadar zorluk seviyesine göre sınıflandırılmıştır. Eğer elimizde Reformer üzerinde antrenman yapma şansımız yoksa bu egzersizler dahi merkez bölgemizi çok ciddi ölçüde çalıştıracak ve kısa sürede vücudumuzdaki değişimi hissedeceğizdir.

Pilates Reformer Egzersizleri

reformer makinesiReformer pilates egzersizleri için kullanılan temel bir makinedir ve Joseph Pilates tarafından dizayn edilmiştir. O zamandan beri de aynı şekliyle kullanılmaktadır. Hareketlerin çoğu Taşıyıcı ya da Carriage adı verilen platform üzerine uzanılarak uygulanır. Platform üzerinde omuzların dayanması için Omuz desteği ya da Shoulder Stops ya da Shoulder Rest, başımızı dayamamız için Head Rest, bir makara sistemiyle hareket eden el va ayak tutamakları ya da Straps and Handles, kimi egzersizlerde ayaklarımızı dayayacağımız ya da destek alacağımız Foot Bar ya da Ayak Barı, Platformun ileri geri gidiş esnasında zorluk derecesini ayarlamak için kullanılan Springs yani Yaylar ve kimi egzersizlerde ayaklarımızı sabitlememiz için Foot Strap bulunmaktadır. Aletli pilates Kontroloji için hedef olan egzersizlerdir. Temel hareketler ve mat egzersizlerindeki amaç reformer üzerinde uygulanacak olan egzersizlere hazırlıktır. Çünkü esas core yani merkez bölgenin güçlenmesi, postürün düzeltilmesi bu makine üzerinde yapılacak olan egzersizler ile meydana gelmektedir. Bu egzersizler ile seviyelere göre bölümlendirilmiş ve başlangıçtan ileri seviyeye doğru bir sıraya dizilmiştir. Doğru bir eğitmen ile çalışıldığında egzersizlerin hangi sıra ile uygulanacağı, hangi egzersizin nasıl uygulanacağı daha doğru olarak belirlenebilmektedir.

Pilates Cadillac (Kadillak) Egzersizleri

Bu egzersizler ise Reformer makinesinin bir yanına dikine sabitlenmiş olan bir sistem ile olmaktadır. Cadillac (Kadillak)Egzersizlerinin uygulanma maksadı kişinin omurgasına ne kadar hakim olduğunun belirlenmesi, pelvic ve core stabilizasyonu yapıp yapamadığının belirlenmesi, lumbar-pelvic bölgesini yani kalça bölgesini sabitleyerek hareket edip edemediğinin belirlenmesidir. Burada kişinin eksiklikler belirlenir ve bunlar tamamlanmaya çalışılır.

Faydalanılan kaynak: Türkiye Jimnastik Federasyonu Pilates Eğitim Kitapçığı

Yazar Himmet Sevinç

Fitness Eğitmen, Personal Trainer, Pilates Eğitmeni, Scuba diver, Tenis Eğitmeni, Serbest paraşütçü, Arama Kurtarma Eğitmeni.

ÜYELİK ALANINA GİRİŞ

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katıl